EXCLUSIV. Premierul Nicolae Ciucă și coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR refuză să aplice Legea Concurenței ca să stopeze explozia prețurilor la carburanți

Actuala coaliție de guvernare PSD-PNL-UDMR continuă să joace alba-neagra cu explozia prețurilor la carburanți așa cum a făcut-o la creșterea facturilor la gaze și energie electrică, refuzând să stopeze creșterea prețurilor prin aplicarea prevederilor legale existente, atenție, din 1996.

Tergiversare, manipulare și multă… candoare

Isteria declanșată în aceste zile la bezinării ca urmare a creșterii fulminante a prețurilor la carburanți a panicat întreaga țară. Dar guvernanții, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei Virgil Popescu, mimează că se implică în această criză și anunță soluții care mai de care de care mai alambicate, fără să aplice prevederile legale în vigoare. Adică, se pasează răspunderea ca să treacă timpul și să plătim cât mai mult pentru litrul de benzină sau de motorină.

Premierul dispune controale… dar pe lângă lege

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunțat ieri că premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant, Guvernul nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă. „Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a declarat controversatul Dan Cărbunaru, fost purtător de vorbe la MLNR-ul condus de Ninel-Radu Bălănescu.

Dar, oare faptul că prețul carburanților a ajuns la 11 lei/litru nu este un derapaj sau o speculă! Iar, Guvernul ce ne spune că face controale, dar nu aplică prevederile legale în vigoare fapt pentru care, până la controale, românii vor plătii foarte mult pentru un litru de benzină și motorină.

Nu stocurile sunt o problemă, ci explozia prețurilor

În schimb, după rețeta aplicată la creșterea facturilor la gaze și energie electrică, adică de prosteală a populației, ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că este exclus să rămânem fără stocuri și să avem explozii de prețuri. 

„România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, anunța ieri Virgil Popescu.

Dar, acesta, demonstrează încă o dată că este rupt de realitate pentru că nu stocurile sunt o problemă, ci prețurile care au explodat.

”Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora”

PUTEREA a semnalat încă de la explozia prețurilor la gaze și energie electrică că actualii guvernanți refuză să pună în aplicare prevederile Legii Concurenței nr. 10 din 1996, cu modificările și completările ulterioare. Această lege ”are drept scop protecția, menținerea și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor”.

Atenție, legea este pentru a promova și respecta interesele consumatorilor. Ca atare, la articolul 4, se stipulează foarte clar ce trebuie să facă Guvernul, dar refuză de luni bune să pună în aplicare prevederile legale. ”Pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora”, se menționează negru pe alb în legea Concurenței.

Guvernul poate bloca creștere prețurilor cel puțin pentru 6 luni

Totodată, Legea Concurenței mai prevede că ”asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”. 

Legea spune foarte ce trebuie să facă Guvernului în situația actuală, dar de ce oare premierul Nicolae Ciucă și actuala coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR refuză să aplice Legea Concurenței?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...