EXCLUSIV Raiffeisen, UniCredit și Societe Generale sunt cele mai expuse bănci la problemele Rusiei. Ar trebui românii să-și facă griji?

Trei dintre cele mai mari bănci comerciale din Europa, care au operațiuni și în România, au înregistrat scăderi semnificative pe burse, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Bursele din Europa sunt azi toate pe roșu. La orele 13.30 am consultat site-ul Bursei din Viena. Cea mai mare scădere a valorii acțiunilor o avea Raiffeisen Bank, care înregistra o scădere de 17,48%. După ea, venea din urmă Erste Bank, prezent și în România prin intermediul Băncii Comerciale Române.

Bursa din Paris arăta la fel: roșu tot. Una dintre companiile cu cele mai mari scăderi era Societe Generale, prezentă și în țara noastră prin intermediul BRD Societe Generale.

Ne-am uitat și pe Bursa din Milano, unde situația era la fel. Și aici, compania cea mai afectată era tot o bancă, prezentă și ea în țara noastră – UniCredit. Compania financiar-bancară a înregistrat, azi, o scădere a valorii acțiunilor de 11,84%, potrivit Borsa Italiana.

Trei dintre cele patru bănci enumerate, respectiv Reiffeisen, Societe Generale și UniCredit sunt cele mai expuse bănci comerciale pe relația cu Rusia, spun analiștii internaționali, citați de AFP și Agerpres.

Totodată, cele trei bănci sunt și în România. Cu toate acestea, economiștii ne liniștesc și ne îndeamnă să apelăm la calm, că banii noștri sunt în siguranță.

“Nu are de ce să ne afecteze depozitele și nici creditele”, a declarat, pentru Puterea.ro, analistul financiar-bancar, Corneliu Cojocaru.

De aceeași părere este și Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. “Românii să nu-și facă nicio grijă. Într-adevăr, cele trei bănci au o expunere foarte mare pe Rusia, însă ele sunt puternic sprijinite de statele-mamă, precum și de Uniunea Europeană. De asemenea, sistemul bancar din România este unul foarte solid, e capitalizat, așa că insist: nimeni să nu-și facă griji”, ne-a declarat Daniel Dăianu.

BCE evaluează expunerea băncilor europene la Rusia

Banca Centrală Europeană (BCE) le-a spus creditorilor activi în Rusia să raporteze riscurile cu care se confruntă, în contextul tensiunilor privind Ucraina, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Instituţia cu sediul la Frankfurt lucrează cu băncile pentru a evalua riscurile în privinţa lichidităţilor, a portofoliilor de credite, a tranzacţiilor şi a poziţiilor valutare, precum şi capacitatea lor de a menţine derularea operaţiunilor. BCE vrea ca creditorii să evalueze scenarii care includ sancţiuni economice severe şi consecinţele globale ale unei invazii, susţin surse citate de Bloomberg și Agerpres.

Ce vor face băncile expuse?

“Dacă vor suferi o pierdere în Rusia, vor încerca să înlocuiască afacerile pe alte piețe. Fie vor oferi condiții mai bune sau oferte concurențiale mai avantajoase, pe alte piețe, fie își vor crește marjele de profit pe produs. Sau le vor face pe amândouă concomitent, în alte țări”, a conchis Corneliu Cojocaru.

Luna aceasta, grupul bancar austriac Raiffeisen a anunţat că a făcut provizioane de 25 milioane de euro pentru riscurile geopolitice din Ucraina şi 21 milioane de euro pentru sancţiunile din Rusia, informează presa internațională.

Care sunt cele mai importante bănci din Rusia

Cele mai importante bănci de pe piața din Rusia sunt: Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, Rosbank (Societe Generale Group), Sberbank, VTB, Citibank, ING Bank (Eurasia), Nordea, HSBC și Credit Agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole