EXCLUSIV Vasilescu: În România nu se folosește prea mult cardul. Nu se lipește de fruntea lăutarului

Publicat: 15 apr. 2022, 07:30, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
EXCLUSIV Vasilescu: În România nu se folosește prea mult cardul. Nu se lipește de fruntea lăutarului
Adrian Vasilescu (sursa: George Calin / Inquam Photos)

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, ne explică de ce românii nu se dau în vânt pentru folosirea cardurilor bancare și se simt mult mai bine cu banii cash în buzunar.

Un studiu lansat recent, arată că în Marea Britanie, tranzacțiile cu cardul au crescut cu aproape 30% pe fondul pandemiei de Covid. Britanicii s-au temut să mai folosească banii cash și au preferat să utilizeze cardurile pentru plățile cumpărăturilor. În România lucrurile nu au stat deloc așa.

“În primul rând, România nu e Anglia. În al doilea rând, spre deosebire de multe alte țări care au sugrumat numerarul, România a rămas o țară a numerarului. E o cultură greu de depășit. Românul trebuie să aibă bani în buzunar. Când se vorbea la Banca Națională de introducerea cardurilor, profesorul Chirițescu, supranumit și profesorul de monedă, și care era foarte glumeț, ne-a spus: România va trece la card atunci când această bucată de plastic se va putea lipi de fruntea lăutarului. Și da, chiar așa este, avea dreptate”, a declarat, pentru Puterea.ro, Adrian Vasilescu.

Vasilescu: Mulți români au spălat banii cu apă și săpun

Referitor la perioada pandemiei, care i-a îndemnat pe tot mai mulți europeni să utilizeze cardurile, Vasilescu spune că au fost foarte mulți români care, datorită faptului că România are bancnotele din plastic, au preferat să spele banii cu apă și cu detergent.  “Atunci când, sub incidența Covid-ului, oamenii de știință ne-au învățat să ne spălăm pe mâini, au fost și mulți oameni care spălau banii cu apă și săpun”, a continuat Adrian Vasilescu.

Bancherul spune că recomandă plata cu cardul. “Așa cum ne facem rezervare la avion sau la hotel și plătim online cu cardul, la fel ar trebui să privim și cumpărăturile fizice. Comisia Europeană a făcut un studiu, iar România este pe ultimul loc din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, la capitolul educație financiară. Foarte mulți români au carduri pentru că le primesc de la serviciu, pentru că primesc salariile și pensile pe card. Dar în ziua când le intră banii, fac o coadă mare la bancomat și stau la rând să-și scoată absolut toți banii de pe card, după care își fac toate plățile, de-a lungul lunii, cash”, a mai explicat bancherul.

Câţi bani cash sunt în circulaţie în România?

Cash-ul din economie a ajuns la sfârşitul primelor 11 luni din 2021 la peste 96,1 miliarde de lei, marcând un nou maxim istoric, după o creştere cu 9,2% faţă de nivelul din noiembrie 2020, după cum reiese din datele centralizate de BNR.

În termeni nominali, aproximativ 8,1 miliarde de lei au intrat în economie în ultimul an. Comparativ cu valoarea din luna octombrie 2021, în noiembrie numerarul a crescut cu circa 400 milioane de lei, respectiv cu peste 0,4%. În martie 2021, numerarul în circulaţie înregistrase o schimbare de trend, marcând prima scădere lunară după nouă luni consecutive de creşteri în care a depăşit maxime istorice după maxime istorice, coborând până la aproape 90,5 miliarde de lei.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele