EximBank fuzionează cu Banca Românească. Care este valoarea tranzacției

EximBank şi Banca Românească demarează procesul de fuziune prin absorbţie. Prețul pe care-l va plăti EximBank pentru Banca Românească este de câteva zeci de milioane de euro.

EximBank şi Banca Românească (BROM) demarează procesul de fuziune prin absorbţie după ce, luni, Adunarea Generală a Acţionarilor BROM şi-a exprimat acordul de principiu pentru această operaţiune şi a împuternicit administratorii Băncii Româneşti să întocmească proiectul de fuziune, potrivit unui comunicat al băncilor.

„Este o primă etapă pe care o parcurgem într-un proiect ce reprezintă un pas uriaş spre construirea unei bănci româneşti puternice ce va concura de la egal la egal cu jucătorii de top ai pieţei bancare. Există o complementaritate foarte bună între modelele de afaceri ale EximBank – specializată în corporate banking şi Banca Românească – cu experienţă relevantă pe segmentul de retail banking, iar sinergiile rezultate vor crea premisele pentru eficienţă şi performanţă financiară, care să susţină o creştere sustenabilă în viitor. Este un proces ambiţios şi complex, plin de provocări pentru echipele ambelor bănci, pe care sunt convins că îl vom finaliza cu succes până la sfârşitul acestui an. Un an cu o însemnătate specială în plus pentru ambele bănci, aflate la aniversarea a 30 de ani de activitate pe piaţa bancară”, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank. El a adăugat că, până la finalizarea integrării, cele două bănci vor avea în continuare activitate separată.

În urma unor runde succesive de negocieri, EximBank şi National Bank of Greece (NBG) au semnat, în 20 iunie 2019, contractul de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Româneşti, iar, în luna decembrie 2019, tranzacţia a primit avizele de neobiecţiune din partea Consiliului Concurenţei şi a Băncii Naţionale a României, autorităţile de reglementare relevante pentru această tranzacţie. Odată cu îndeplinirea cerinţelor obligatorii de reglementare şi a celorlaltor elemente prevăzute în acordul pe care EximBank şi National Bank of Greece l-au semnat, în ianuarie 2020, au fost întrunite toate condiţiile pentru încheierea tranzacţiei.

Preţul plătit de EximBank pentru Banca Românească a fost de aproape 60 de milioane de euro

Preţul plătit de EximBank pentru BROM a fost de aproape 60 de milioane de euro, la un capital achiziţionat de aproximativ 130 de milioane de euro. Pe lângă preţul plătit pentru capital, tranzacţia totală a inclus rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Româneşti de către NBG, în valoare de 65 de milioane de euro, şi rambursarea, de către BROM, a finanţării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 de milioane de euro, plătite de Banca Românească din lichidităţile proprii. Tranzacţia nu a implicat nicio finanţare de la bugetul de stat.

EximBank este o instituţie specializată ce se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare pot fi accesate de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează pieţei interne. Companiile au la dispoziţie şi un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance şi factoring, ce întregesc oferta de finanţare şi garantare. La finalul anului 2021, EximBank se poziţiona în Top 10 cele mai mari bănci după active din România.

Banca Românească oferă clienţilor săi, persoane fizice şi juridice, o gamă largă de produse şi servicii de calitate adaptate nevoilor fiecăruia. Cu o reţea teritorială de aproape 85 de sucursale şi agenţii, Banca Românească se poziţionează în prezent – prin soluţiile diversificate pe care le propune nevoilor financiare ale persoanelor fizice şi juridice – ca instituţie financiar-bancară de top din punctul de vedere al accesibilităţii şi competitivităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...