Experți din SUA: În loc să irosiți banii pe suplimente, concentrați-vă pe diete echilibrate, exerciții fizice și renunțarea la fumat!

Suplimentele cu vitamine, minerale și multivitamine nu au capacitatea să vă protejeze de cancer, boli de inimă sau mortalitate generală, a declarat Grupul operativ al Serviciilor Preventive din SUA, în ghidurile actualizate publicate marți în jurnalul JAMA, citate de CNN.

De la ultima sa recomandare din 2014, grupul de lucru a analizat 84 de studii care testează vitamine la aproximativ 700.000 de persoane, inclusiv 52 de noi studii pe această temă.

Concluzia a rămas aceeași cu cea din 2014: dacă sunteți o persoană sănătoasă, care nu este însărcinată, există „dovezi insuficiente” ale oricăror beneficii pentru prelungirea vieții prin administrarea de vitamina E, vitamina D, calciu, vitamina A, betacaroten, vitamina B3, vitamina B6, vitamina C și seleniu.

În schimb, experții spun că există suficiente dovezi pentru  recomandări împotriva utilizării suplimentelor beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A, pentru a preveni bolile cardiovasculare sau cancerul ”din cauza unui posibil risc crescut de deces, deces cardiovascular și cancer pulmonar”, sarcină. Referitor la vitamina E, experții grupului de lucru spun că oamenii nu ar trebui să o ia ”pentru că probabil nu are niciun beneficiu net în reducerea mortalității, a bolilor cardiovasculare sau a cancerului”.

Stilul de viață

Dr. Jeffrey Linder, șeful de medicină internă generală la Școala Feinberg de la Universitatea Northwestern of Medicine din Chicago, într-un editorial însoțitor, este de părere că recomandările legate de prevenirea bolilor cronice ar trebui să se concentreze pe dovezi ”inclusiv pe diete echilibrate, bogate în fructe și legume și pe activitate fizică”.

În loc să ne aruncăm banii, timpul și atenția asupra suplimentelor, ar fi mai bine să ne concentrăm pe activitățile cu risc mai scăzut, cu beneficii mai mari: să urmăm o dietă sănătoasă, făcând exerciții fizice, menținând o greutate sănătoasă și evitând fumatul”, a mai declarat dr. Linder, susținut de colegii lui.

În acest sens, specialistul oferă exemplul dietelor mediteraneene și DASH.

Dieta mediteraneană, pentru că este bazată pe legume și fructe, pe exerciții fizice, pe activități sociale, care pot reduce riscul de colesterolemie, demență, pierderi de memorie, depresie, cancer de sân, avantaje dovedite de numeroase studii. Și dieta DASH, deoarece studiile au arătat că reduce cu succes hipertensiunea arterială. Ambele diete evită alimentele procesate și se axează pe fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe.

Miliarde de dolari

Cu toate acestea, în ciuda mesajului consecvent din partea comunității științifice, „mai mult de jumătate dintre adulții americani iau suplimente alimentare”, cheltuind aproximativ 50 de miliarde de dolari în 2021, potrivit dr. Linder și colegilor săi.

Într-un articol publicat în JAWA, dr. Peter Ubel, cercetător în comportament, subliniază că ”oamenii iau vitamine fie pentru a rămâne sănătoși, pentru a se simți mai energici, fie pentru a câștiga liniște sufletească. Aceste convingeri, care sfidează dovezile, sunt susținute de campanii inteligente de marketing”.

Și de aici nu mai este decât un pas spre ceea ce specialiștii au numit ”insensibilitate la doză”: dacă puțin este bun, mai mult trebuie să fie mai bun, explică  Ubel, care este profesor de afaceri, politici publice și medicină la Duke. Școala de Afaceri Fuqua a Universității din Durham, Carolina de Nord, citat de CNN. La aceasta contribuie și modul de prezentare a produsului ca fiind ”natural” sau ”botanic”. „Agențiile de publicitate recunosc această prejudecată”, a adăugat Ubel. „Acum, oamenii pot compensa lipsa de fructe și legume din dieta lor prin ingerarea zilnică de suplimente”.

De asemenea, CNN citează și poziția Consiliului pentru Nutriție Responsabilă, o organizație comercială pentru industria suplimentelor: „Dovezile aparent limitate nu ar trebui interpretate greșit ca fiind absența dovezilor”, a declarat Andrea Wong, vicepreședinte senior pentru afaceri științifice și de reglementare al consiliului. „Numeroase studii susțin utilizarea multivitaminelor de către majoritatea americanilor, pentru o serie de beneficii”.

Cine are nevoie

Sunt categorii de populație are au nevoie de anumite vitamine cum sunt femeile însărcinate, persoanele cu unele afecțiuni medicale, chiar persoanele peste vârsta de 65 de ani. De exemplu, unii vârstnici pot avea  nevoie de suplimente alimentare de vitaminele B12 și B6, deoarece absorbția acestor vitamine din alimente scade pe măsura înaintării în vârstă.

Multe femei aflate în postmenopauză iau suplimente pentru a reduce fracturile. Dar în 2018, grupul de lucru a constatat că vitamina D cu calciu nu au avut niciun efect asupra incidenței fracturilor la femeile aflate la menopauză.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...