Exproprierea, prin referendum. Berlin: 240.000 de apartamente ar putea fi preluate de stat de la marii proprietari

Locuitorii din Berlin au votat duminică, 26 septembrie şi pentru sau împotriva exproprierii marilor proprietari de locuinţe. Opțiunea a fost pe acelaşi buletin de vot cu cea pentru succesorul Angelei Merkel.

Votanții decid dacă Berlinul ar trebui să-i exproprieze pe aşa-numiţii „mega-proprietari”. Jumătate dintre germani stau cu chirie, iar prețurile chiriilor s-au dublat din 2009.

 „Cei care au salarii mici sunt mulţi şi deja plata chiriei devine o povară mult prea mare pentru ei. 80-85% dintre berlinezi sunt chiriaşi, ceea ce înseamnă că o majoritate covârşitoare a locuitorilor oraşului se confruntă cu această realitate socială.

Şi, spre deosebire de alte oraşe, Berlinul nu este atât de segregat din punct de vedere economic. Faptul că oameni din diferite categorii sociale trăiesc în aceleaşi cartiere face parte din identitatea acestui oraş şi este ceea ce îl face atât de interesant”, a explicat Kalle Kunkel, activist în cadrul campaniei de expropriere.

Cine deține mai mult de 3.000 de apartamente, expropriat

Campania a propus ca orice proprietar privat care deţine mai mult de 3.000 de apartamente să fie expropriat, iar apartamentele să fie transformate în locuinţe publice.

Costul răscumpărării apartamentelor ar urma să fie rambursat în timp de către chiriaşi. În acest fel, chiriile ar scădea, deoarece închirierea locuinţelor nu ar mai fi axată pe obţinerea de profit.

Legea ar putea fi fi unul dintre cele mai radicale răspunsuri europene la îmbogăţire şi la creşterea preţului locuinţelor. În plus, ar reda circuitului social circa 240.000 de apartamente, potrivit Euronews.

Chiriile în Berlin au explodat, practic

Berlinul a înregistrat una dintre cele mai accelerate creşteri de preţuri ale chiriilor din lume în ultimii ani. Prețurile s-au dublat, în condițiile în care salariile au rămas scăzute.

Berlinul se află pe locul 11 în rândul celor 16 landuri germane în ceea ce priveşte venitul pe cap de locuitor, sub media ţării.

Dacă referendumul va trece, cea mai importantă întrebare va fi legată de constituţionalitatea sa. Cea mai înaltă instanţă germană va trebui probabil să decidă dacă o expropriere la această scară se încadrează în descrierea din legea fundamentală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...