Facturile la încălzire se dublează, deși prețul gazului scade

Publicat: 18 ian. 2024, 07:31, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
Facturile la încălzire se dublează, deși prețul gazului scade

Începând cu luna aprilie, facturile la încălzire ale românilor ar putea suferi o dublare, în ciuda faptului că prețul gazului european s-a înjumătățit. Schimbările au survenit ca urmare a unei legislații adoptate în 2022 pentru protejarea consumatorilor, care a suspendat prețurile din contracte și a impus un preț plafonat. Cu toate acestea, experții avertizează că această măsură a determinat schimbări fundamentale în sectorul gazelor naturale din România.

Specialiștii, printre care și Dumitru Chisăliță, expert în energie, atrag atenția asupra riscului unei crize iminente pe piața de furnizare a gazelor. Într-un interviu acordat publicației Newsweek România, Chisăliță a subliniat că, în contextul anului electoral 2024, inițiativele populiste ar putea să apară, având potențialul de a crea probleme pe termen lung. De asemenea, el a anticipat o posibilă creștere a taxelor în sectorul energetic și discuții privind proiectele de eoliene offshore și proiectele din Marea Neagră.

Asociația Energia Inteligentă a solicitat urgent elaborarea unei Strategii Post Plafonare a Prețului pentru a preveni creșterea semnificativă a prețului gazelor în facturile românilor după perioada de plafonare. Analiza asociației evidențiază că plafonarea prețurilor a dus la dispariția concurenței, menținerea prețurilor mari la gaze și erodarea încrederii în conceptul de liberă alegere pe piața de energie.

Posibile scenarii începând cu aprilie 2024:

  1. Guvernul nu ia măsuri: Prețurile la gazele plafonate vor rămâne la un nivel ridicat, dublându-se în facturile românilor începând din aprilie 2025. Concurența ar putea reveni timid în vara acelui an.
  2. Reliberalizarea pieței de gaze: Necesitatea unei campanii masive de informare și pregătire a consumatorilor pentru reliberalizare. Îmbunătățirea activității organismelor de supraveghere. ANRE ar trebui să organizeze sesiuni de ofertare concurențială a gazelor naturale începând cu aprilie 2024.
  3. Semi-reglementarea și reglementarea puternică: Prețurile rămân plafonate, iar piața se bazează pe metoda cost plus. Această variantă ar putea aduce stabilitate, dar nu și reduceri semnificative ale prețurilor.
  4. Piața liberă: O variantă posibilă pentru cele mai mici prețuri, cu condiția ca consumatorii să fie informați, organismele de supraveghere eficiente și să existe o entitate de soluționare alternativă a litigiilor.

Analizele evidențiază că România se confruntă cu decizii cruciale în ceea ce privește liberalizarea pieței de gaze, iar lipsa unor măsuri urgente ar putea aduce consecințe grave pentru consumatori și pentru sectorul energetic, în ansamblu.