Falimente în lanț în Vrancea. O treime din ferme riscă să dispară, anul acesta, din cauza datoriilor

Publicat: 16 iun. 2023, 07:15, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Falimente în lanț în Vrancea. O treime din ferme riscă să dispară, anul acesta, din cauza datoriilor
secetă, adrian oroș, fermieri

Aproape o treime din fermele din Vrancea, județ a cărui producție agricolă a fost compromisă de secetă, anul trecut,  riscă să dea faliment în 2023, din cauza datoriilor mari.

Până și despăgubirile promise de autorități vor fi de trei ori mai mici, ceea ce constituie lovitura de grație pentru mulți agricultori.

Ultimii ani au fost deosebit de grei pentru fermierii din Vrancea, din cauza secetei, iar efectele încep să se facă simțite. Din păcate, secetă este și în acest an nu doar aici, ci și în județe precum Galați sau Buzău, dar și în Dobrogea.

Citeste Fermierii se plâng că n-au oferte de la traderi pentru grâu. Prețurile au „înghețat”  

‘’Seceta din 2020 s-a perpetuat, 2021 n-a fost un an deosebit, iar în 2022 a fost dezastru total cu producții de 800 kg/ha la grâu și zero kilograme/ha la porumb și floarea soarelui. În jurul meu, sunt cel puțin 7 fermieri care au dat faliment, au închis efectiv, au utilajele la vânzare, ca să nu spun de membrii din Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea că au datorii la jumătate din cheltuiala de anul trecut, iar scadența este anul acesta’’, a declarat Teofil Dascălu, membru al Consiliului Director al Forumului APPR, într-o conferință de presă.

Cei care au dat primii faliment au fost fermierii mici, cu suprafețe de până la 100 hectare, cu o singură excepție: o exploatație de 300 hectare. Vor urma acum agriculturii care lucrează între 100- și 300 hectare, existând riscul ca la nivel de județ terenurile agricole să ajungă să fie administrate de doar câțiva fermieri.

‘’Situația este disperată. Cred că vor da faliment cel puțin 30% din fermierii din Vrancea, anul acesta, iar ușor – ușor suprafețele se vor comasa în mâinile câtorva agricultori, nu acesta este scopul unei societăți solide, nu dorim 5 oameni în fruntea agriculturii din județ, dorim cât mai mulți fermieri’’, a mai precizat Dascălu.

Duși cu „zăhărelul” de Daea

Lovitura de grație a venit de la Ministerul Agriculturii, care a micșorat nivelul despăgubirilor la secetă de la 1.000 lei/ha, la circa 300 de lei/ha (în caz de calamitate 100%), ceea ce îi afectează grav pe fermieri, care se bazau pe acești bani pentru a acoperi din datorii.

‘’Suntem într-un moment complicat, politicienii trebuie să ne asculte și să găsim soluții dacă vrem să nu ne întoarcem înapoi la timpurile când România avea emoții de la an la an dacă are grâu care să ajungă pentru nevoile proprii. Ne întoarcem foarte repede la timpul acela când ajunsesem la 4 milioane hectare nelucrate’’, a atras atenția Nicolae Sitaru, președintele Forumului APPR.

Dincolo de suma ridicolă, fermierii sunt deranjați, în primul rând, de modul cum au fost mințiți, duși cu ‘’zăhărelul’’  de oficialii de la Ministerul Agriculturii și încă de mai multe ori. Iar cei 300 de lei/ha înseamnă doar 5% din cheltuială, adică nesemnificativ.

‘’Tragem un semnal de alarmă, despăgubirile acestea de secetă sunt nesemnificative și este o cruntă bătaie de joc la adresa fermierilor grav afectați de secetă. Trebuie găsite soluții pentru Ucraina, pentru că se va apropia de UE, va fi aici mereu, dacă nu se face nimic, vom avea falimente pe capete’’, a avertizat Sitaru.

Citeste si Pericolul ascuns din spatele ”Tomata”: coacerea forțată a roșiilor