Fenomen: Cancerele sunt din ce în ce mai frecvente la persoane cu vârste sub 50 de ani

Sunt într-o creștere alarmantă cancerele depistate la persoane cu vârste sub 50 de ani avertizează un studiu recent, apărut în Nature Reviews Clinical Oncology.

Un grup de cercetători de la Universitatea Harvard au formulat o listă cu 14 tipuri diferite de cancere a căror incidență a crescut în cazul persoanelor sub 50 de ani, între anii 2000 și 2012.

Am calculat că acest risc crește cu fiecare generație. De exemplu, persoanele născute în anii 1960 au un risc mai semnificativ de a face cancer înainte de vârsta de 50 de ani și acest risc va continua să crească în cazul viitoareleor generații, explică Suji Ogino, medic și membru al echipei de cercetare, citat de Futura Sante.

Potrivit cercetătorilor de la Harvard, această tendință îngrijorătoare, până la punctul în care este suspectată a fi o epidemie la nivel global, ar avea rădăcinile în modul de viață și regimul alimentar occidental care s-au impus în multe țări ale lumii.

Dintre cele 14 tipuri de cancere în creștere studiate, opt sunt legate de sistemul digestiv. Alimentația noastră hrănește microorganismele din intestinele noastre. Regimul alimentar afectează în mod direct compoziția microbiomului și în final aceste modificări pot influența riscul de boală, precizează Tomotaka Ugai, cercetător la Școala pentru sănătate publică Harvard și primul autor al studiului.

Studiul evidențiază un fenomen global, dar la nivel individual este dificil de a ști la care factor extern este expusă o persoană la începutul vieții și este la originea unui cancer declanșat mulți ani mai târziu. Pentru a afla, sunt necesare noi studii care să monitorizeze copii până la vârsta adultă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că îmbunătățirea calității mediului încă de la naștere trebuie să fie un obiectiv imediat: aceasta ar putea reduce povara cancerelor precoce și tardive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...