Fermierii spun că n-au mai văzut așa ceva: „Ne chinuim să semănăm, zilnic se rup utilajele”

Publicat: 31 oct. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Fermierii spun că n-au mai văzut așa ceva:

În sudul țării, seceta i-a adus pe fermieri la disperare. Deși timpul este destul de înaintat, agricultorii se chinuie să semene printre bolovani, iar utilajele se rup unul câte unul. Oamenii spun că n-au mai văzut așa ceva niciodată, nici măcar cei mai în vârstă, cu peste 40 de ani de muncă.  

“Suntem în plină campanie de semănat, dar nu semănăm, ne chinuim să semănăm, este ceva unicat, hai că eu încep al 26-lea an, dar am colegi care au 40-41 de ani în sector și spun că n-au mai văzut așa ceva. Pentru noi este unicat, lipsesc precipitațiile – azi noapte (n.red – 26 octombrie) am avut un litru, săptămâna trecută au fost în jur de 2 litri. Pe 6 noiembrie, dacă Doamne ferește nu vine nimic până atunci, se fac 4 luni de când n-am mai avut o ploaie de 7-8-10 litri/mp”, a declarat pentru Ziarul Puterea Fănel Pețanca, un fermier din Giurgiu.

Acesta spune că practic este imposibil să lucreze pământul, pentru că niciun utilaj nu poate face față situației actuale. Ori la precipitații de doar câțiva litri de apă pe metru pătrat, adică egal cu zero, nu poți să faci mare lucru, pur și simplu este chin.

„Ne chinuim, problema este că rupem utilajele zilnic, astăzi mi s-a rupt discul, iar acum trei zile la fel, păi dacă merge numai prin bolovani ca și când ar fi pe beton aproape…din trei semănători folosesc doar una, că doar ea reușește să încorporeze cât de cât sămânța”, spune cu amărăciune Pețanca.

În condițiile de acum, Pețanca nu poate să lucreze mai mult de 27-28 ha/zi (dacă se rupe și asta chiar nu mai poate face nimic) și de abia a reușit să ajungă la vreo 120 de hectare dintr-un total de 370-380 de hectare de semănat. Dar nici așa fermierul nu are vreo garanție că va răsări ceva, cum se întâmplă la rapiță, de exemplu.

De altfel, potrivit datelor din piață, undeva la 70% din suprafețele însămânțate cu rapiță nu au răsărit, o situație cu care fermierii nu s-au mai întâlnit de ceva vreme.

Citeste si Fermierul Ștefan Muscă: „Grupurile de investiții nu mai cumpără cu hectarul, preiau fermele”