Fermierii, dezamăgiți total de programul “De 3 ori subvenția”. Județul în care nu există nicio cerere

Publicat: 15 sept. 2022, 10:15, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Fermierii, dezamăgiți total de programul “De 3 ori subvenția”. Județul în care nu există nicio cerere

Privit de la început cu reticență de mulți fermieri, programul “De 3 ori subvenția” nu se ridică nici pe departe la nivelul așteptărilor conducerii de la Ministerul Agriculturii. După câte se pare, APIA a eliberat doar undeva la 32.000 de adeverințe, cu observația că există județe în care cererea este foarte mică. În Iași, de exemplu, niciun fermier nu a fost interesat de programul ministrului Agriculturii.

Ministrul Petre Daea a anunțat în luna iulie, în contextul pagubelor produse de secetă, că fermierii pot obţine finanţări pe baza subvenţiilor APIA pe 3 ani de la bănci, ceea ce înseamnă de 2,7 ori subvenţia anuală pentru cultivarea suprafeţelor.

Agricultorii trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care se numără un istoric de creditare de cel puţin 2 ani (încasare subvenţii/finanţări APIA), iar, în al doilea rând, suprafeţele agricole să fie mai mari de 50 de hectare, ceea ce automat a blocat accesul a numeroși agricultori.

Pe de altă parte, nu poate fi trecut cu vederea nici faptul că băncile nu s-au înghesuit să se înscrie în acest program, iar în loc de 15 cum erau așteptate inițial, până la urmă, n-au intrat decât două: CEC Bank și Banca Transilvania.

În zona Moldovei, una dintre cele mai afectate de secetă în acest an, interesul a fost foarte scăzut. La Iași, de exemplu, nu a fost înregistrată nicio solicitare, după cum au declarat oficialii instituției.

Adevărul este că și fermierii care au avut intenția să acceseze programul, s-au lăsat păgubași în fața reticenței din partea băncilor.

”Am cerut adeverință de la APIA și mi-au zis să aduc un cont de la o bancă, însă nu ne dă nicio bancă, zic că nu au încredere în program”, a declarat pentru Puterea iulian Merticariu, un fermier din Botoșani.

Nici Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din județul Olt, nu crede ca programul să se bucure de interesul fermereilor.

”Faptul că luăm o subvenție în avans pe următorii 3 ani, nu că ni se dă de 3 ori subvenția, înseamnă o îndatorare a fermierului, cu toate că dobânzile se pare că sunt ”chipurile” mai micuțe, avem o garanție din partea FGCR, dar dacă se aplică ROBOR și toate celelalte, se ajunge la o dobândă destul de mare pentru fermieri. Până la urmă, este vorba de un credit, primim o subvenție în avans, ca idee statul român ne trimite la bancă, nu ne dă ceva, în contextul războiului din Ucraina și problemelor pe care le avem, este o subvenție în avans purtătoare de dobânzi, comisioane etc. Nu vedem o formă de sprijin financiar sănătoasă în contextul problemelor pe care le avem”, ne-a declarat Păunel.

Ce trebuie să știți despre credit

Creditul ”DE TREI ORI SUBVENTIA” este acordat fermierilor de către instituțiile finanțatoare pe baza adeverinței eliberate de APIA pentru subvenția acordată pentru suprafețele deținute/exploatate de beneficiari.

Valoarea creditului/creditelor, după caz, nu poate depăși de 3 ori valoarea adeverinței eliberate de APIA, ponderată cu procentul maxim ce poate fi finanțat din valoarea adeverintei (in prezent 90%). Termenul de acordare este maxim 3 ani cu posibilitatea de prelungire.

Cum arată oferta CEC Bank

Prin creditele în baza subvențiilor APIA pe 3 ani pentru cultivarea superfețelor se pot obține sume de 2,7 ori subvenția anuală APIA (90% din subvenția pe fiecare an).

Finanțările au o dobândă avantajoasă: ROBOR 6M + 2%, la care se adaugă comisionul de acordare de 0,75% din suma finanțată, perceput o singură dată și comisionul aferent garanției FGCR.

Banca nu percepe comision de administrare. Garanțiile FGCR pot acoperi până la 80% din valoarea finanțărilor, au anunțat oficialii băncii.

În cazul fermierilor care au accesat deja finanțări în baza adeverințelor APIA pe 2022, se pot obține credite pentru următorii doi ani.

CEC Bank acordă creditele pe baza subvențiilor APIA pe 3 ani fermierilor care cultivă suprafețe agricole mari (minim 50 de hectare) și au un istoric de cel puțin 2 ani (încasare subvenții/finanțări APIA).

Citește și Exclusiv. Bătaie de joc la adresa legumicultorilor: Cum au pierdut banii din programul Tomata, Ciclul II