Fermierii din România, noua temă de propagandă a Rusiei

Publicat: 28 mart. 2024, 14:15, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Fermierii din România, noua temă de propagandă a Rusiei

Fermierii români au devenit un nou subiect pentru propaganda Moscovei împotriva Ucrainei şi a Uniunii Europene. Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe rus plânge de mila agricultorilor din România.

În briefingul de presă pe care l-a susţinut miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a vorbit despre nemulţumirile agricultorilor români în legătură cu produsele din Ucraina.

Ea spune că „deloc surprinzător”, guvernul român nu a luat nicio măsură care să le protejeze interesele, întrucât „preferă să nu contrazică Bruxelles-ul”, care este hotărât să ajute regimul de la Kiev.

Pe ordinea de zi a briefingului său de presă, Maria Zaharova a inclus tema „furnizării în România de alimente ucrainene care nu respectă standardele UE”.

Deşi Moscova critică adesea Uniunea Europeană şi valorile ei, fiind deranjată de apropierea fostelor sale republici sovietice, cum este Moldova, de blocul comunitar, Zaharova este preocupată de produsele ucrainene „care nu îndeplinesc standardele de calitate impuse de Uniunea Europeană”. Astfel, ea a simţit nevoia să vorbească despre „informaţiile apărute periodic în mass-media referitoare la produsele alimentare ucrainene livrate în România” care nu îndeplinesc aceste standarde.„Dorim să precizăm că, datorită poziţiei sale geografice şi a conjuncturii actuale, România a devenit, în ultimii ani, una dintre destinaţiile cheie pentru tranzitul şi comercializarea produselor agricole din Ucraina. Acest lucru a dus la saturarea pieţei locale cu produse alimentare mai ieftine şi adesea de calitate inferioară”, i-a anunţat Zaharova pe jurnaliştii ruşi.

„În consecinţă, în 2023 şi la începutul anului 2024 a avut loc în România o serie de proteste fără precedent ale agricultorilor, în timpul cărora funcţionarea posturilor vamale a fost blocată în mod repetat cu ajutorul utilajelor agricole. Documentele care dovedeau calitatea slabă a cerealelor, porumbului, rapiţei etc. provenind din ţara vecină au fost publicate cu regularitate pe principalele resurse de informare din România. Liderii asociaţiilor locale ale agricultorilor au făcut declaraţii similare cu privire la această problemă”, a detaliat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

„Cu toate acestea, guvernul român nu a luat nicio măsură clară pentru a proteja interesele agricultorilor săi”, susţine Zaharova.

„Acest lucru nu este surprinzător: se ştie de mult timp că actualele autorităţi române preferă să nu contrazică Bruxelles-ul, care este hotărât să ajute regimul de la Kiev în vânzarea produselor ucrainene, şi de fapt acţionează în detrimentul intereselor naţionale”, a comentat purtătoarea de cuvânt.

Ea a încheiat cu ceea ce se dorea o predicţie sumbră: „Nu există nicio îndoială că această abordare le va juca mai devreme sau mai târziu o festă crudă!”.