Fermierul Dimitrie Muscă: „Noi mâncăm grâu modificat genetic din Ucraina, iar al nostru stă nevândut în silozuri”

Publicat: 24 nov. 2023, 09:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Fermierul Dimitrie Muscă:

Fermierul Dimitrie Muscă, fondatorul CAI Curtici din județul Arad, susține că marii fermieri din România care fac comerț au cumpărat grâu modificat genetic din Ucraina și l-au amestecat cu producția lor pentru a-i îmbunătăți calitățile, dar nu l-au mai putut vinde în Europa. Urmarea: la ora actuală, depozitele sunt pline cu grâu românesc.   

Toată lumea mănâncă acum grâu din Ucraina, este normal să mâncăm grâu modificat genetic? Au cumpărat fermierii români grâu, l-au amestecat cu al lor să îmbunătățească calitatea grâului ucrainean, dar s-au trezit că nu îl mai pot vinde, pentru că la analize s-a dovedit că este modificat genetic și nu-l mai pot vinde în Europa”, a declarat pentru Ziarul Puterea Dimitrie Muscă, care lucrează circa 7.600 de teren agricol în județul Arad.

Grâul ucrainean a ajuns și în zootehnie, pentru că fiind mai ieftin, – prețul inputurilor este la jumătate, în condițiile în care se utilizează pesticide și fungicide care în Europa nu se mai folosesc, deoarece s-a dovedit că sunt toxice – proprietarii fermelor l-au preferat în detrimentul celui românesc, care umple silozurile și acum.  

Sunt fermieri mari care fac comerț și care au cumpărat cereale mult mai ieftine din Ucraina, trebuie să recunoaștem, a fost o chestie benefică pentru unii fermieri din zona sudului și a estului care nu au avut producție în anul 2023 și nici în 2022. Le-au cumpărat pentru animale, dar au rămas cerealele românești nevândute. Unii le-au luat pentru export, alții pentru uz intern, dar s-au cumpărat în cantități mari. Și morile au cumpărat”, susține Muscă.

Pe lângă grâul din silozuri, fermierii români mai au încă o mare problemă: transportul către portul Constanța s-a scumpit foarte mult și, mai mult de atât, nu se găsesc transportatori.

„Majoritatea cantităților de grâu sunt la fermieri în stocuri, plus că mai este o problemă: toate trenurile, toate locomotivele sunt date ca să aducem grâul din Ucraina și nu se găsește nimic acum, rar prinzi câte un tren care să ducă din vestul țării în Constanța, iar prețul a ajuns la 35-40 de euro pe tonă”, afirmă Dimitrie Muscă.

În ceea ce-l privește pe fermierul din Arad, el a reușit să vândă grâul cu 0,95 de bani/kg, ba chiar a avut și vreo 4.000 de tone pe care le-a dat cu 1,2 lei/kg, în condițiile unor parametri de calitate foarte buni.

Există, însă, și o veste bună pentru agricultorii români: dacă anul trecut cumpărau îngrășămintele la preț aproape dublu: 4.500 lei/tonă, în această toamnă, le-au achiziționat cu 2.500 lei/tonă, după ce s-a reluat producția la combinatul de la Târgu Mureș.

Adevărul este că, între timp, marii fermieri, ca să nu mai vorbim de cei mici au redus cantitatea de îngrășăminte, iar efectele se vor vedea în producție.

În acest an, producția de grâu a fost de circa 9 milioane de tone, în creștere ușoară față de 2022.

Citeste si Cine este fermierul român care n-a luat un credit în viața lui