Fiul fostului ministru al Sportului, implicat într-un accident rutier

Publicat: 25 feb. 2024, 13:39, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Fiul fostului ministru al Sportului, implicat într-un accident rutier

Edvard Novak, fiul cel mare al fostului ministru al Sportului, Eduard Novak, a fost victima unui accident rutier, în timp ce se afla la un antrenament cu bicicleta. Edvard (20 de ani) a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală, a anunţat fostul ministru.

„Ciclismul în România e sport extrem. Azi, în Edvard, cu care eram ieşiţi la antrenament, a intrat o maşină. Din fericire a scăpat doar cu o mică intervenţie chirurgicală. Acum câţiva ani, Edmond a păţit acelaşi lucru. Drumurile din România sunt extrem de periculoase, şoferi nervoşi, condus agresiv, grijă zero pentru partenerii de trafic. Pentru că asta suntem. Parteneri de trafic, ar trebui să împărţim şoselele cu biciclişti, motociclişti, dar nu o facem. Cum să faci performanţă în condiţiile în care nu numai că nu ai unde să te antrenezi, nu ai bani de echipamente. dar mai îţi rişti şi viaţa, mi-e greu să înţeleg. Autorităţile sunt fericite când medalii ajung acasă, dar sportivii, iată, sunt victimele haosului de pe şoselele din ţară”, a scris Eduard Novak pe Facebook

„Poate că e momentul în care poliţia rutieră porneşte o campanie de informare şi conştientizare pentru şoferi. Sunt gata să ajut, să particip, să fac tot ce pot omeneşte ca cei care fac ciclism de performanţă, ca hobby sau de nevoie să nu mai fie numiţi “donatori””, a mai spus Novak în postarea sa.

Eduard Novak a fost ministru al Sportului din partea UDMR, din decembrie 2020 până în 2023, sub mandatele premierilor Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă. El este un ciclist vechi, cunoscut pentru performanțele sale.

Din 2001 până în 2018, Eduard Noval a reuşit să câştige şapte medalii la campionatele româneşti de ciclism, clasa Elite: una de argint la cross country, trei de argint şi una de bronz la contratimp individual şi două de bronz la şosea fond.

În ceea ce priveşte participarea la Campionatele Mondiale de Paraciclism, Novak a început cu o medalie de argint la proba de şosea în 2007 şi a ajuns la un palmares de 23 de medalii (5 de aur, 13 de argint şi 5 de bronz) până în 2021.

Anul 2008 a marcat primul succes la Jocurile Paralimpice al lui Novak, câștigând medalia de argint în cursa de ciclism rutier de la Beijing (Men’s Individual Time Trial LC2), devenind primul român care a câștigat o medalie la JP. La Jocurile Paralimpice de la Londra, din anul 2012, a câștigat aurul la urmărire individuală, cu noul record mondial de 4: 40.31 minute. În cursa de 24 km individual (Men’s Time Trial C4), a terminat al doilea.