”FLiRT”, noua tulpină Covid. Cât este de periculoasă?

Publicat: 24 mai 2024, 09:27, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
”FLiRT”, noua tulpină Covid. Cât este de periculoasă?
FLiRT tulpina Covid epidemie OMS

Noua tulplină Covid, ”FLiRT” este monitorizată atent în Europa și Statele Unite, întrucât se transmite extrem de rapid și ar putea deveni predominantă în această vară.

După patru ani de la începutul pandemiei, Covid continuă să înregistreze mutații. Noua variantă, numită KP.2 de comunitatea științifică, este poreclită FLiRT, legat de literele care apar în numele mutațiilor virusului.

Această variantă din familia Omicron este în prezent majoritară în 14 țări europene, în special în Spania, unde numărul cazurilor s-a triplat.

Potrivit El National, Organizația Mondială a Sănătății  deja a cerut companiilor farmaceutice să adapteze vaccinurile.

Noua tulpină FLiRT are o mai mare capacitate de contagiune, chiar dacă nu pare mai virulentă sau mai severă, scrie presa catalană, care mai adaugă că, printre simptomele asociate cu noua variantă revine pierderea mirosului și gustului.

Noua tulpină FLiRT este dominantă și în Statele Unite. Potrivit New York Times, în SUA, la jumătatea lunii martie 2024, noua sușă reprezenta 1% dintre cazuri, iar în prezent a ajuns la peste 28%.

David Ho, virusolog la Universitatea din Columbia, spune că diferențele minore comparativ cu varianta anterioară ar putea să o facă pe actuala ”mai eficientă”, astfel încât să depășească apărarea noastră imunitară.

Cercetătorii sunt cu ochii pe noua tulpină pentru a putea preveni orice revenire a  epidemiei odată cu apropierea verii. Cu toate acestea pentru a înregistra o creștere bruscă a cazurilor de Covid, ar trebui totuși să treacă mai multe săptămâni.