„Foarte probabil”ca joi să fie declarată epidemie de gripă în țara noastră, estimează ministrul Sănătății

Publicat: 04 ian. 2023, 19:37, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
„Foarte probabil”ca joi să fie declarată epidemie de gripă în țara noastră, estimează ministrul Sănătății
Alexandru Rafila guvern

Este „foarte probabil” să întregistrăm a treia săptămână cu creștere consecutivă a cazurilor de gripă, ceea ce impune declararea stării de „epidemie de gripă”, a subliniat, miercuri, ministrul Sănătății.

În toate țările Uniunii Europene se declară epidemie, când se înregistrează o creștere progresivă cu minimum 20% , timp de trei săptămâni la rând, a cazurilor de gripă, precum și o rată de izolare a virusurilor gripale care depășește 10% din totalul prelevator, a explicat ministrul Sănătății.  

„Aşteptăm cifrele de mâine, joi se face bilanţul, este foarte probabil ca să avem a treia săptămână de creştere consecutivă şi atunci sigur se va declara această situaţie ca stare de epidemie de gripă. Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor, în spital în perioada cât va evolua această stare de epidemie, pe de o parte. Pe de altă parte, se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi al pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie – orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important lucru este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie”, a precizat ministrul Rafila, la Digi 24.

Ministrul Sănătății nu crede că este necesară ”închiderea activității școlare” și recomandă în continuare vaccinare antigripală.

”Nu cred să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare. Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor şcolare… inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciţi dacă părinţii i-au adus la şcoală în ciuda evidenţelor că au simptome. Vaccinarea împotriva gripei este în continuare recomandată şi pentru personalul didactic sau vaccinarea cu noua formulă a vaccinului împotriva infecţiei cu noul coronavirus este de asemenea recomandată”, transmite ministrul Rafila.