Fondul Proprietatea a vândut 3% din acțiunile OMV Petrom pentru 561 milioane lei

Fondul Proprietatea a vândut 3% din acţiunile OMV Petrom pentru 561 milioane lei prin negociere directă. În prezent FP controlează 6,99% din capitalul social al companiei.

„Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucureşti, în calitatea sa de Administrator de Investiţii al Fondul Proprietatea, în continuarea anunţului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunţă acordul de a vinde un număr de 1,7 miliarde acţiuni existente în OMV Petrom în baza ofertei de plasament privat accelerat. Întrucât preţul acţiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/acţiune, veniturile brute rezultate din tranzacţie se ridică la 561 milioane lei”, conform comunicatului FP.

Participaţia rămasă a Fondului în Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited şi Wood & Company Financial Services, A.S. au acţionat în calitate de Joint Bookrunners ai tranzacţiei.

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005 pentru a asigura resursele financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate în mod abuziv. În urma îndeplinirii unor etape strict determinate de lege, titularii drepturilor de despăgubire au devenit acționari ai Fondului Proprietatea. Despăgubirea a fost făcută în acţiuni reprezentând valoarea reală a imobilelor care nu s-au restituit în natură.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 802 benzinării, la sfârşitul lunii iunie 2020, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 20,639% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...