Fost senator, achitat pentru ucidere din culpă

Publicat: 12 apr. 2024, 15:25, de Mariana Olteanu, în ESENȚIAL , ? cititori
Fost senator, achitat pentru ucidere din culpă
Fost senator, achitat pentru ucidere din culpă

Instanța s-a pronunțat asupra cazului fostului senator liberal Christian Gigi Chiru. Dosarul a vizat moartea unui bărbat, care s-a dezechilibrat și a căzut, de la balconul unei discoteci din Eforie Sud, administrată de fostul politician.

Fostul senator, Christian Gigi Chiru a fost achitat pentru ucidere din culpă. Înaltă Curte de Casație și Justiție a dat sentința joi, 10 aprilie 2024, iar decizia este definitivă. Decizia a venit printr-o cale specială de atac, mai exact, recurs în casație, arareori admisă de Curtea Supremă.

Ancheta în acest dosar început în urmă cu mai bine de un deceniu. La acel moment, fostul senator, Christian Gigi Chiru a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, alături de administratorul unei firme de construcții, după o tragedie produsă în noiembrie 2011, într-o discotecă din sudul litoralului.

„În anul 2007, în calitate de administrator unic al unei societăți comerciale, inculpatul Chiru Gigi – Christian a demarat lucrările de consolidare și modernizare a unui imobil în care funcționa o discotecă din localitatea Eforie Sud, județul Constanța, pentru execuție contractând o firmă al cărei administrator era inculpatul Smadu Cristian-Valentin. Execuția a fost realizată fără autorizație de construire și în absența unor persoane competente să verifice dacă lucrările sunt corespunzător efectuate. Printre lucrări s-a numărat confecționarea și montarea unei balustrade metalice, care, la data de 24 noiembrie 2011, din cauza modului defectuos în care a fost realizată, s-a desprins parțial din elementele de fixare, sub greutatea unei persoane care a căzut peste ea”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

În urma incidentului, bărbatul a murit la spital, din cauza rănilor grave. În urmă cu un an, mai exact, în august 2023, Curtea de Apel Constanța a dat sentința în acest dosar, menținând decizia Judecătoriei Constanța, din octombrie 2022 prin care se dispusese deja încetarea procesului penal din cauză că intervenise prescripția faptelor.

„Admite recursul în casație declarat de inculpatul Chiru Gigi – Christian împotriva deciziei penale nr. 858/P din 17 august 2023, pronunțată de Curtea de Apel Constanța. Casează, în parte, decizia penală recurată, precum și sentința penală nr. 1321 din data de 19 octombrie 2022, pronunțată de Judecătoria Constanța, numai în ce privește pe inculpatul Chiru Gigi-Cristian. Achită pe inculpatul Chiru Gigi – Christian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de părțile civile”, este decizia Curții Supreme.

Și celălat inculpat a făcut recurs în casație, însă, în cazul său, a fost respins.

„După un proces atât de îndelungat, în care am susținut în mod constant că activitatea inculpatului nu a intrat în conflict cu legea penală, instanța supremă a confirmat acest aspect. Validarea argumentelor noastre de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în calea extraordinară de atac a recursului în casație, este importantă și dintr-o altă perspectivă: hotărârile de admitere, pe fond, a recursurilor în casație și dispunerea unei hotărâri de achitare reprezintă veritabile perle rare, având în vedere numărul mic al acestor hotărâri, raportat la numărul de recursuri în casație declarate”, a declarat avocatul Liviu Cristescu din cadrul Baroului Constanța, apărătorul fostului politician în acest dosar.