Fostă membră CNA, despre solicitarea Realitatea Plus: Asta ar însemna cenzură!

A apărut prima reacție la scrisoarea deschisă, realizată de Realitatea Plus membrilor Consiliului Național al Audiovizualului, în care cere lămuriri privind condițiile în care postul TV poate difuza documente ce conțin informații grave despre corupția la nivel înalt.

Narcisa Iorga, fostă membră a CNA, a comentat situația și e de părere că nu este nevoie de un astfel de acord, pentru că dezvăluirile Realitatea Plus răspund unui interes public justificat.

„Aveți de partea dumnevoastră legea, Constituția și reglementări internaționale cu privire la exercitarea profesiei de jurnalist. Deci, din punctul meu de vedere, nu aveți nevoie de niciun punct de vedere de la CNA.

Ca fost membru al Consiliului, dacă eu aș fi primit o astfel de solicitare aș fi răspuns că nu pot să vă spun eu ce să faceți, pentru că asta ar însemna cenzură.

CNA intervine doar după ce se difuzează materiale pe post, nu înainte. Așadar, dumnevoastră aveți niște documente foarte importante, nu trebuie să așteptați aprobare CNA printr-un răspuns la scrisoare pentru a le difuza. Asta ar însemna că nu ați mai avea libertate de exprimare, ceea ce este foarte grav.

Deci nu trebuie să așteptați nimic, trebuie să difuzați acele documente, cu rigoarea de care știți să dați dovadă. Singurele obligațiile sunt prevăzute în Legea Audiovizualului: cereți puncte de vedere de la persoanele fizice și/sau juridice vizate.

Problema este legată de libertatea de exprimare și sunteți sprijiniți de lege, pentru că anchetele pe care le faceți sunt de interes public justificat: este prevăzut în legislația audiovizualului. Și anchetele OMV, și celelalte investigații pe care le-ați realizat și le-ați difuzat pe post vizează aceste 2 prevederi din legea audiovizualului”, a afirmat Narcisa Iorga pentru Realitatea Plus.

În cazul în care, CNA nu oferă punctele de vedere solicitate, Nicoleta Iorga i-a sfătuit pe realizatorii emisiunii să nu stopeze investigația, adăugând că CNA a făcut dintotdeauna exces de putere, chiar și în perioada în care ea era acolo.

„Dacă nu vi le oferă, nu stopați investigația, Doamne Ferește. Ce ar însemna asta, că dacă nimeni din cei acuzați nu oferă un punct de vedere și nu răspunde la întrebări, dvs nu mai investigați? CNA a făcut dintotdeauna exces de putere, chiar și în perioada în care eram eu acolo.

Nu aveți mari așteptări de la o instituție publică ai cărei membri sau, ca să nu generalizez, să spun că sunt unii care NU cunosc legea audiovizualului. Dvs aveți legea de partea dvs, CNA vă amendează, mergeți în instanță. NU aveți nimic de așteptat, dați drumul la investigație și faceți dovada că ați solicitat puncte de vedere. NU vi le dau, mergeți mai departe cu dezvăluirile,” a precizat Iorga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...