Fostul ministru al Sănătății: „Situația fondurilor pentru programele naționale de sănătate este dramatică”

Sistemul sanitar are nevoie urgentă de finanțare, mai multe programe având de suferit, a transmis marți fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă.

Situaţia fondurilor pentru acţiuni prioritare încă nu este dramatică, dramatică este situaţia fondurilor pentru programele naţionale de sănătate, aici discutăm de programul de vaccinare şi de programul de tratament pentru bolnavi HIVSIDA şi TB. Dacă rectificarea nu se întâmplă foarte repede, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricţionat”, a declarat Ioana Mihăilă, marţi, într-o conferinţă de presă.

Fostul ministru a răspuns și la întrebarea dacă din cauza lipsei banilor până la rectificarea bugetară pot apărea şi alte probleme în sistemul medical.

Mai există încă probleme cu aprovizionarea cu medicamente, aceste probleme nu sunt la nivel naţional unele dintre ele, ci există stocuri deficitare din anumite medicamente la nivel global. Împreună cu Direcţia Politica Medicamentului, cu asistenţa medicală şi cu Unifarmul, am identificat posibile soluţii şi în următoarele săptămâni ele vor fi implementate”, a explicat Ioana Mihăilă.

Ea a fost întrebată dacă poate apărea o criză a imunoglobulinei.

Este unul din medicamentele la care mă refeream anterior. Da, începem achiziţia de imunoglobulină prin eliberarea de autorizaţii pe nevoi speciale sau prin regimul obişnuit, vom vedea care va fi calea cea mai rapidă şi mai eficientă de a obţine stocuri de imunoglobulină în perioada următoare. Am avut discuţii cu reprezentanţii producătorilor de imunoglobulină pentru a diversifica oferta şi a nu mai depinde de un singur producător şi avem promisiuni ferme că începând cu luna ianuarie 2022 unul sau doi producători vor veni pe piaţa din România, dar aceasta este o problemă care necesită şi investiţii în sistemul de donare de sânge şi donare de plasmă şi am alocat în programul operaţional sănătate investiţii de aproximativ 70 de milioane de euro pentru reorganizarea sistemului de transfuzii”, a transmis Ioana Mihăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...