Francezii anunță că tranzitul de cereale ucrainene prin România va crește. Când se semnează acordul

Publicat: 11 sept. 2022, 20:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Francezii anunță că tranzitul de cereale ucrainene prin România va crește. Când se semnează acordul

Exporturile de grâne ucrainene care tranzitează România în drumul către ţările în curs de dezvoltare urmează să se majoreze, a declarat, duminică, Ministrul transporturilor din Franţa, Clement Beaune, care a adăugat că va fi semnat un acord cu România în acest sens. 

„Mâine, voi semna un acord cu România care va permite Ucrainei să scoată şi mai multe cereale… către Europa şi ţările în curs de dezvoltare, în special în (ţările din) Mediterană, care au nevoie (de grâne) pentru hrană”, a afirmat Clement Beaune, potriivt Reuters.

Acordul include exporturi realizate pe cale terestră, maritimă şi fluvială.

Ministerul Agriculturii de la Kiev a declarat recent că exporturile de produse agricole ale Ucrainei s-ar putea majora la 6 – 6,5 milioane de tone în octombrie, dublu faţă de volumele din iulie, în urma redeschiderii graduale a porturilor ucrainene.

Coteste si Fermierii români: Ne plecăm capul prea mult față de UE. Nu vrem lăcuste, nouă ne place mielul

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, după invazia rușilor, deoarece porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, care a mărit preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

Fermierii români, nemulțumiți

Federaţia Naţională PRO AGRO a solicitat recent Guvernului să interzică desfacerea şi procesarea cerealelor din Ucraina pe piaţa internă, deoarece fermierii români sunt drastic afectaţi, din cauza prețului de achiziţie incomparabil mai mic, decât cel practicat în zona UE.

În loc de tranzit, materiile prime agricole din Ucraina ajung la procesare, în timp ce achizițiile de la fermierii români s-au blocat, iar prețurile au scăzut spectaculos, așa cum se întâmplă la floarea soarelui, de exemplu.

“Cerealele din Ucraina nu doar tranzitează România, ci sunt comercializate şi procesate pe teritoriul României în dauna fermierilor români. Deşi cerealele din Ucraina trebuiau doar să tranziteze România, ele sunt comercializate şi procesate pe teritoriul naţional, costul de achiziţie fiind incomparabil mai mic decât cel practicat în zona UE, fermierii români fiind drastic afectaţi de această încălcare a regulilor”, au precizat reprezentanții federației.

Citeste si PRO AGRO cere Guvernului să interzică procesarea cerealelor din Ucraina pe piaţa internă. Piață blocată la floarea soarelui