Franța a lansat licitația pentru frecvențe noi destinate conectivității 5G

Franţa a lansat procesul de atribuire a primelor frecvenţe 5G, care ar urma să aducă mai multe miliarde de euro bugetului statului, transmite AFP.

Prevăzută iniţial să aibă loc în aprilie, dar amânată din cauza pandemiei de coronavirus, licitaţia a început marţi, 29 septembrie 2020, va oferi operatorilor de telefonie (Orange, SFR, Bouygues Telecom şi Free) 11 blocuri de frecvenţe.

În pofida criticilor venite dintr-o anumită parte a opiniei publice şi a multiplelor solicitări privind un „moratoriu” pentru telefonia 5G venite din partea unor politicieni de stânga, viitoarea reţea de telefonie mobilă va fi lansată în Franţa utilizând, mai întâi, banda de frecvenţe cuprinsă între 3,4 şi 3,8 gigaherţi (GHz).

Cei patru operatori de telefonie au obţinut fiecare un bloc de 50 megaherţi (MHz) în această bandă de frecvenţe la un preţ fix de 350 milioane euro. Pentru blocurile suplimentare de 100 megaherţi (MHz) scoase la licitaţie, statul francez speră să încaseze cel puţin 2,17 miliarde euro.

Un operator nu va putea achiziţiona mai mult de 100 megaherţi (MHz) „pentru a da o şansă fiecăruia”, a explicat Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Franţa (Arcep), care derulează licitaţia.

„Principiul acestor licitaţii este că ele trebuie să fie complet secrete. În fond, singurul nostru obiectiv este să oferim cea mai bună calitate a serviciilor pentru utilizatorii noştri şi să ne păstrăm această superioritate în calitatea reţelei pe care o avem de zece ani în Franţa”, a avertizat directorul general de la Orange, Stéphane Richard.

Licitaţia principală, care ar urma să dureze aproximativ 12 zile, va fi urmată de o „licitaţie de poziţionare” care va permite operatorilor să aleagă dacă preferă să se situeze în centrul bandei de frecvenţe sau la extremităţi, mai susceptibile la interferenţe cu alte servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...