Gabriel Păun reclamă România la CEDO: În urmă cu 8 ani a fost atacat de hoții de lemn

Publicat: 21 dec. 2023, 08:05, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
Gabriel Păun reclamă România la CEDO: În urmă cu 8 ani a fost atacat de hoții de lemn

Pe data de 20 decembrie, Gabriel Păun, fostul consilier onorific al lui Nicolae Ciucă, a anunțat intenția de a denunța statul român la CEDO, după opt ani de procese legate de incidentul petrecut în Munții Retezat.

La opt ani de la incidentul în care Mihai Bocea a fost călcat cu mașina în timpul unui scandal la poalele Munților Retezat, Gabriel Păun, președintele Agent Green și anterior consilier onorific al lui Nicolae Ciucă, dorește să aducă România în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), susținând că instanța nu a administrat justiția corect în acest caz.

„La capătul a 8 ani și 7 luni de anchete și judecată de la agresiunea suferită de Gabriel Păun în Munții Retezat, Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât astăzi să îi absolve pe atacatori. Mai mult, instanța a impus lui Gabriel Păun plata a 2.500 de lei către atacatorul Lascu Cornel, cheltuieli de judecată.

De asemenea, Lascu Cornel este obligat să plătească lui Păun daune morale în valoare de 7.000 de lei”, a declarat Agent Green într-un comunicat de presă.

Gabriel Păun se simte trădat de sistemul judiciar din România, afirmând: „Justiția m-a trădat oricum, stagnând atât de mulți ani. Este un caz rar în care agresiunea a fost filmată și agresorii identificați. Din cei șase indivizi care m-au agresat, doar unul a fost adus în instanță și, în final, iertat. Condamnarea lor trebuia să fie rapidă și fermă. Această eroare evidentă a sistemului judiciar este un semnal către cei rău-intenționați că pot recurge la violență și să scape nepedepsiți.”

Potrivit organizației, agresorii erau reprezentanți ai autorităților locale și ai firmei S.C. ABI AUTOMOTION S.R.L., care desfășura lucrări ilegale pe Valea Râul Alb din Munții Retezat. Aceste lucrări implicau defrișarea zonelor de pădure de pe versanți și betonarea albiei râului pentru a construi microhidrocentrale. Coaliția de ONG-uri Natura 2000 a reușit să oprească definitiv aceste lucrări în instanță în anul 2016.