Galați. Sute de persoane cu handicap sau în situații critice stau la cozi pentru a primi ajutoarele UE după regula „primul venit, primul servit”!

După mai mult de trei decenii de la perioada în care românii se așezau la cozile din fața „alimentarelor” de cartier cu speranța că vor avea norocul să ajungă „în față”, ca să cumpere alimentele cu care să-și ducă viața de pe o zi pe alta, astfel de imagini se repetă la Galați, unde sute de persoane cu dizabilități sau aflate în situații critice de viață s-au așezat la coada din Piața Țiglina 1, încă de la ora 3.00 dimineața, pentru a avea norocul de a primi un pachet cu produse alimentare acordat prin programul POAD 2019/2022 al Uniunii Europene.

Este un fel de „ruletă rusească”, pentru că persoanele cu dizabilități nu au dreptul de a primi ajutoare alimentare de la UE decât dacă rămân pachete care nu au fost distribuite beneficiarilor Legii nr 416, a Venitului Minim Garantat și cum numărul de pachete rămase este limitat, niciunul dintre cei care așteaptă la coadă nu poate fi sigur că va pleca acasă cu un pachet de alimente cu care sărbătorească Rusaliile.

Ordonanța 84: persoanele cu handicap sau cele în situații critice de viață, primesc ce rămâne de la beneficiarii „VMG”

Potrivit Primăriei Galați, produsele alimentare comunitare prin programul POAD 2019/2022 sunt destinate în primul rând beneficiarilor Legii Venitului Minim Garantat și ai alocației pentru susținerea familiei, iar în măsura în care mai rămân pachete nedistribuite acestea sunt date cu handicap, pe principiul „primul venit, primul servit”.

Potrivit Ordonanței 84/2020, „acordarea de sprijin persoanelor aflate temporar în situații critice de viață se va realiza numai în cazul în care vor exista stocuri cu produse, după epuizarea distribuirii pentru categoriile anterioare prevăzute la lit. a) și b), respectiv persoanele beneficiare ale venitului minim garantat (V.M.G.) si familiile beneficiare ale alocației pentru susținerea familiei (A.S.F.)”.

Dacă beneficiarii din cele două categorii nu își iai pachetele, distribuția se face și către „persoane/familii aflate în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente (persoanele cu handicap grav si accentuat)”.

Înainte de a se așeza la coada de la Piața Țiglina 1 persoanele cu dizabilități sau aflate în situații critice au trebuit să se confrunte cu birocrația autohtonă și să se așeze la alte cozi, la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Galați, deoarece, conform Ordonanței 84/2020 „situația temporară de vulnerabilitate va fi justificată de Serviciul Public de Asistenta Sociala Galați – Direcția de Asistență Socială Galați din cadrul Consiliului Local Galați”.

Pachetul alimentar distribuit în cadrul „POAD 2019/2021 – Tranșa 4” cântărește 25,3 kg și conține făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conservă carne de vită, conservă carne de porc, pate de ficat, compot de fructe și gem de fructe.

1 COMENTARIU

  1. În județul Argeș se mai dă aceste alimente am primit un pachet în luna mai Dar se mai dă și alte alimente alte pachete cu alimente de ce în Galați se dă și la noi la Pietroșani în județul Argeș nu aș vrea să știu și eu produsele de igienă nu au venit nu le am primit care e secretul Vreau și eu un răspuns la întrebarea și la comentariu pe care vi le trimit Mă numesc Nica Cecilia nevăzător gradul 2 din satul retevoiești Comuna Pietroșani județul Argeș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole