Gazele s-au scumpit cu 60% în Europa, în două zile

Prețurile la gaze naturale au atins, miercuri, noi recorduri istorice pe piaţa de referinţă din Europa, fiind înregistrat un avans de 60%, în ultimele două zile, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni, iar oficialii UE au tras un semnal de alarmă, transmite Bloomberg.

În Olanda, cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare s-au majorat la hub-ul TTF (Title Transfer Facility) cu până la 40%, la un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce cu o zi înainte ședința se încheia cu o creştere de 20%.

„Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede”, au precizat analiştii de la Société Générale.

„Este aproape imposibil să justifici de ce se mişcă atât de rapid şi atât de sus”, a spus şi Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Mai multe țări cer măsuri urgente

Pentru a limita impactul creşterii explozive a preţului gazelor asupra gospodăriilor, mai multe state europene, printre care se numără Franţa şi Spania, au cerut Uniunii Europene să ia măsuri urgente  

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, promite, însă, că până la finele acestui an va prezenta un plan de reformare a pieţei gazelor.

„Şocul preţurilor nu poate fi subestimat. Afectează cetăţenii noştri, în special gospodăriile vulnerabile, slăbeşte competitivitatea şi se adaugă presiunilor inflaţioniste”, a spus Kadri Simson, la o dezbatere organizată de Parlamentul European.

Concurență mare

Lupta este acerbă și pentru gazele lichfiate, principalul concurent pentru Europa fiind Asia. Chiar dacă preţurile au ajuns la un nivel record în Europa, importatorii de GNL din Asia sunt dispuşi în continuare să plătească o primă peste preţurile de referinţă din Olanda pentru a-şi asigura aprovizionarea pentru iarnă, susţin traderii din Singapore. În aceste condiții, se întrevede tot mai clar faptul că Europa va avea dificultăţi în a-şi asigura livrările suplimentare de GNL.

„Ne confruntăm cu o situaţie excepţională. Piaţa mondială a gazelor nu a fost niciodată într-o situaţie în care Asia şi Europa au fost obligate să concureze pentru fiecare cargo de GNL disponibil, deoarece se presupunea că Europa va beneficia de o aprovizionare confortabilă prin gazoducte”, atrag atenția analiştii de la firma de consultanţă Engie EnergyScan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...