Generalul SRI Cristian Bizadea s-a pensionat la 48 de ani

Publicat: 28 mai 2024, 19:15, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Generalul SRI Cristian Bizadea s-a pensionat la 48 de ani

Generalul Serviciului Român de Informații (SRI), Cristian Bizadea, în vârstă de 48 de ani, s-a pensionat începând cu data de 1 iunie. Biroul de presă al SRI a confirmat că Bizadea nu a demisionat, ci a beneficiat de dreptul la pensie de serviciu, în conformitate cu Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Bizadea a fost adjunctul fostului șef SRI, Eduard Helvig, care a demisionat pe 3 iulie 2023. După demisia lui Helvig, prim-adjunctul Răzvan Ionescu a preluat conducerea serviciului, iar SRI nu a avut conducere civilă de atunci.

Cristian Bizadea și-a început cariera în SRI în anul 2001, ocupând diverse funcții în Direcția Generală Contraspionaj, inclusiv locțiitor al șefului Direcției și șef de departamente de analiză, operațiuni și planificare. În 2013, a obținut titlul de doctor în sociologie la Universitatea din București cu teza „Orientul Mijlociu Extins – o perspectivă demopolitică”.

De-a lungul carierei, Bizadea a coordonat și contribuit la procesele de transformare instituțională a SRI și a participat la numeroase operațiuni derulate în colaborare cu parteneri interni și externi ai instituției. A fost numit adjunct al Directorului SRI în 2016, la începutul mandatului lui Eduard Helvig.

În afara activității din SRI, Bizadea a fost lector universitar, predând cursuri de analiză a informațiilor și analiză de risc la Universitatea din București și la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. Este licențiat în drept al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și deține un master în comunicare și relații publice de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. Vorbește fluent limba engleză. Cristian Bizadea ar urma să activeze în domeniul consultanței politice după pensionare.

În 2016, un articol publicat de EVZ menționa că soția lui Cristian Bizadea a lucrat pentru compania Tender S.A., deținută de omul de afaceri Ovidiu Tender, condamnat la 12 ani de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani.

Născut în 1976 la București, Cristian Bizadea este căsătorit și are un copil.