George Tuță a arătat, pe viu, unde a dus proasta administrare a Sectorului 1

Publicat: 17 apr. 2024, 16:26, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ALEGERI , ? cititori
George Tuță a arătat, pe viu, unde a dus proasta administrare a Sectorului 1
Gheorghe Tuță a arătat munții de gunoaie din str. Naideș

George Tuță, candidatul PNL – PSD la Primăria Sectorului 1, a arătat astăzi pe viu ce înseamnă nepăsarea primăriței Clotilde Armand față de salubritatea din sector.

George Tuță i-a invitat pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, și reprezentanți ai presei să vadă cu ochii lor dezastrul ecologic din strada Naideș.

Strada Naideș se află în cartierul Străulești, într-o zonă verde, care ar trebui să fie o încântare pentru toți cei care trec pe acolo. Numai că lipsa de implicare a autorităților locale a transformat-o într-un coșmar al locuitorilor din zonă. A devenit un paradis al șobolanilor!

 

Un teren viran aflat la jumătatea străzii a fost  transformat într-o groapă de gunoi ad-hoc. Munți de moloz, resturi menajere, deșeuri textile, de metal sau plastic au fost împrăștiate pe mai multe sute de metri pătrați. Șobolanii sunt la ei acasă, iar locuitorii străzii spun că, în zilele calde, mirosul e pestilențial. Situația durează de mai mulți ani, iar toate sesizările au rămas fără rezultat.

George Tuță, candidatul PNL – PSD la primăria Sectorului 1, a spus:

„Ceea ce vedeți este un atentat la sănătatea oamenilor. Este o dovadă concretă despre cum oamenii au plătit mai mult pentru servicii mai proaste. Cheltuielile pentru salubritate au crescut cu 32%, iar frecvența cu care se face astăzi curățenie în Sectorul 1 a fost redusă la jumătate. Toate lucrurile astea înseamnă 100 de milioane de euro în trei ani dați firmei de salubritate. Vedem și în spatele nostru, și pe străzi, rezultatele luptei cu ceea ce a numit Clotilde Armand „Mafia gunoaielor”. Când mărești tariful și reduci frecvența cu care se ridică gunoiul, eu cred că se numește cârdășie, nu luptă!”

George Tuță a arătat și ce a pierdut Sectorul 1

George Tuță a vorbit și despre ce a pierdut Sectorul 1: „În 2024 se vorbește despre colectare selectivă și despre îmbunătățirea calității aerului. În schimb, în Sectorul 1 se vorbește despre cum să dai cu mătura și cum să strângi gunoiul. Toate lucrurile astea au fost proiecte finanțate de către UE, pe care, din păcate, Sectorul 1 le-a ratat. Campioana proastei administrații și, cred, cel mai prost primar pe care l-a avut Sectorul 1, a creat un pericol public pentru sănătatea cetățenilor!”

Prezent și el la eveniment, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat:

„Mărturisesc că atunci când domnul deputat George Tuță m-a invitat, nu mi-am imaginat că în București, în Sectorul 1, poate să existe un dezastru precum cel pe care l-am văzut cu toții! Am întrebat colegii de la Administrația Fondului de Mediu, pe cei de la PNRR din Minister, care au fost proiectele accesate, care au fost liniile de finanțare de care a beneficiat Sectorul 1. Am constatat că Sectorul 1 nu există în nicio bază de date a Ministerului Mediului. Asta înseamnă că niciodată în istoria ultimilor patru ani, în care am finanțat nenumărate proiecte, n-am avut o cerere de finanțare din partea Sectorului 1. Discutăm despre programele pe care le știm cu toții: Rabla clasic, Rabla Plus, Rabla local – un program în legătură cu care am primit foarte multe telefoane de la cetățenii din Sectorul 1, care vroiau să-și caseze autoturismul vechi. Dacă discutăm despre microbuze școlare electrice, dacă discutăm de programul de finanțare pentru piste de biciclete, Sectorul 1 nu ne-a cerut niciun ban. Fie n-a avut nevoie, dar așa cum situația de aici o arată, nu i-ar fi stricat niște bani de la Fondul de Mediu, nu i-ar fi stricat niște investiții!”

Nici la alte capitole administrația Sectorului 1 nu s-a implicat, a mai arătat ministrul Mircea Fechet: „Nici în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor publice – grădinițe, școli, alte clădiri publice nu au fost solicitări. Pentru stații de încărcare a automobilelor electrice – zero lei ceruți, zero lei primiți!”

Revenind la problema punctuală prezentată, Mircea Fechet a mai spus:„ Toată țara a aplicat, aproape, prin PNRR, pentru construirea de insule ecologice digitalizate. Din nefericire, Sectorul 1 nu este beneficiarul fondurilor pentru astfel de investiții, la fel cum, din nefericire, Sectorul 1 nu este beneficiarul unor centre de colectare cu acord voluntar, adică acele locuri unde, dacă ai un sac de moloz sau deșeuri voluminoase care nu se aruncă la ghenă – așa cum vedem în spatele nostru – te duci și te debarasezi de acele deșeuri”.