Germania se îndreaptă spre o recesiune la iarnă din cauza crizei energetice

Unul din principalele institute de analize economice din Germania precum şi Banca Centrală a Germaniei au avertizat că prima economie a Europei se pregăteşte să intre în recesiune în iarna care va veni, ca urmare a impactului semnificativ al crizei energetice asupra gospodăriilor şi companiilor, transmite AFP.

În prognozele sale de toamnă, publicate luni, Institutul IFO a anunţat că se aşteaptă ca Produsul Intern Brut al Germaniei să înregistreze un avans de 1,6% pe ansamblul acestui an, urmat de o contracţie de 0,3% anul următor. IFO, unul din cele mai influente institute de analize din Germania, este primul care prevede o contracţie a PIB-ului primei economii europene în 2023. IFO mizează pe o recesiune tehnică în primul trimestru din 2023, cu o scădere de 0,4% a PIB, după un recul de 0,2% în ultimul trimestru al acestui an.

„Reducerea livrărilor de gaze din Rusia pe parcursul verii şi majorările drastice de preţuri pe care le-au declanşat fac ravagii asupra revenirii economice după coronavirus”, a declarat directorul de prognoze de la IFO, Timo Wollmershäuser. „Nu ne aşteptăm să revenim la normal până în 2024, cu o creştere economică de 1,8% şi o inflaţie de 2,5%”, a adăugat Wollmershäuser.

Anterior, guvernatorul Bundesbank, Joachim Nagel, a oferit un pronostic similar, apreciind drept „posibilă” o intrare în recesiune la finalul acestui an şi începutul lui 2023. „Există o serie de elemente care indică în direcţia acestui scenariu”, a declarat Joachim Nagel pentru postul public de radio.

În ceea ce priveşte inflaţia medie, aceasta ar urma să urce până la 9,3% anul următor, după o creştere de 8,1% în 2022, potrivit IFO. La rândul său, Bundesbank prognozează un puseu al inflaţiei până la mai mult de 10% în ritm anual în decembrie, şi o inflaţie de peste 6% în 2023.

„Alunecăm spre o recesiune hibernală”, a concluzionat Timo Wollmershäuser.

În ultimele luni, grupul rus Gazprom a redus drastic livrările de gaze spre Germania via gazoductul Nord Stream, pentru ca la începutul lunii septembrie să le oprească total, pe fondul tensiunilor între Moscova şi Uniunea Europeană cu privire la războiul din Ucraina.

În consecinţă, Germania, care depindea de Rusia pentru 55% din necesarul de gaze înainte de război, a fost nevoită să se îndrepte spre alţi furnizori, la preţuri mai mari.

Aceste tensiuni au dus la explozia preţurilor la gaze naturale şi electricitate în Germania, care erau deja la un nivel ridicat pe fondul revenirii din pandemia de coronavirus. Iar această tendinţă ar urma să continue. „Furnizorii de energie vor ajusta sensibil preţurile la electricitate şi gaze, în special la începutul lui 2023”, estimează IFO.

Clemens Fuest, directorul IFO, a declarat luni pentru cotidianul Tagesspiegel că preţurile la energie vor scădea pe termen lung pentru că Rusia îşi va vinde gazele şi petrolul spre alte ţări. La rândul lor, aceste ţări vor cumpăra mai puţine gaze din alte surse, care pe cale de consecinţă se vor îndrepta spre Europa, a apreciat Clemens Fuest.

Companiile, mai puţin protejate decât gospodăriile, au tras şi ele un semnal de alarmă şi cer noi ajutoare. Guvernul german a adoptat la începutul lunii septembrie un al treilea plan de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizaţi, însă acesta ar putea să nu compenseze pierderea preconizată a puterii de cumpărare, estimează IFO.

1 COMENTARIU

 1. Propagandă românească, nimic altceva .
  Gândește simplu române la acel venit minim salarial al muncitorul din Germania.

  Berlin – Având în vedere creșterea prețurilor, guvernul federal a lansat un al treilea pachet de ajutor. Aceasta include acum și ajutorul mult solicitat pentru pensionari , studenți și stagiari. În plus, familiile beneficiază de cele mai noi planuri de ajutorare. Pentru că, ca parte a pachetului, alocația pentru copii ar trebui mărită și ea.

  Pachet de ajutor pentru familii: semaforul crește alocația pentru copii – deși este criticat.
  Documentul de rezultat al comitetului de coaliție mai spunea că alocația pentru copii ar trebui majorată cu 18 euro pe lună de la 1 ianuarie 2023 – dar numai pentru primul și al doilea copil. În consecință, familiile cu doi copii primesc 237 de euro pe lună pe copil. O creștere pentru al treilea și al patrulea copil nu a fost planificată conform rezultatelor. Cu toate acestea, acest lucru s-a schimbat din nou la scurt timp după ce pachetul de ajutor a fost prezentat.
  Pachetul de ajutor 3: Creșterea alocației pentru copii acum și pentru al treilea copil
  Drept urmare, guvernul semaforului sa îmbunătățit. Ministrul federal al familiei, Lisa Paus, a confirmat acest lucru marți (6 septembrie) când a fost întrebat. „Alocația pentru copil pentru al treilea copil este egalizată, adică mărită la același nivel cu alocația pentru copii pentru primii doi copii”, a declarat politicianul Verzilor Agenției de presă germană. „Asta înseamnă că vor fi 237 de euro pe lună pentru primul, al doilea și al treilea copil.” Anterior, suma pentru al treilea copil era de 225 de euro pe lună.

  Române care este al tău semafor și Pachet de Ajutor pentru familia Ta calculat şi impozitat în Leul tău românesc?
  Îi plângem pe Deutsche în limbajul nostru Românesc de lemn?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...