Câți fugari a recuperat România în ultima săptămână? Anunțul Alinei Gorghiu

Publicat: 17 feb. 2024, 16:08, de Andrei Ceausescu, în Dezvăluiri , ? cititori
Câți fugari a recuperat România în ultima săptămână? Anunțul Alinei Gorghiu

21 de fugari au fost aduși în țară în ultima săptămână. ”O victorie în lupta împotriva infracționalității”, a declarat ministrul Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut o declarație interesantă astăzi, la conferința de presă organizată în urma lansării candidatului liberal la Primăria Ștefănești. Vestea că 21 de fugari au fost aduși în țară în ultima săptămână a stârnit interesul presei și a reconfirmat eforturile autorităților în combaterea criminalității transfrontaliere.

„De vinerea trecută până ieri, mai exact în perioada 9 februarie – 16 februarie, au fost preluați de la punctele de frontieră de către ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) un număr de 21 de fugari la care se adaugă 6 transferați. Printre țările de unde am adus fugarii sunt: Marea Britanie, Germania, Italia, Islanda, Belgia, Polonia,” a explicat Alina Gorghiu.

Infracțiunile pentru care aceștia au fost urmăriți variază de la cele grave, cum ar fi violența, tentativa de omor și tâlhăria, la infracțiuni economice precum evaziunea fiscală sau furturile, și chiar încălcări ale regimului rutier.

În plus, Alina Gorghiu a evidențiat și potențialul pe care deținuții îl au în ceea ce privește forța de muncă. Potrivit declarațiilor sale, aproximativ 11.000 de deținuți sunt apte pentru muncă din totalul de 23.000 din sistemul penitenciar. Mai mult, 240 de femei deținute participă la diverse activități de muncă în instituțiile corecționale.

Un exemplu concret este penitenciarul din Argeș, unde 178 de persoane sunt considerate apte de muncă, din care 48 sunt deja repartizate. 1 din 5 deținuți este implicat în diverse activități muncitorești, fiind folosiți în penitenciarele din Timișoara, Arad și București (Jilava). Aproximativ 44% dintre aceștia sunt angrenați în aceste programe, care reprezintă o modalitate de reintegrare a lor în societate.

De la începutul anului 2021, au fost stabilite 4 puncte de lucru în colaborare cu penitenciarul de la Ploiești, oferind peste 250 de locuri de muncă în diverse domenii. Cu toate acestea, există o discrepanță evidentă între numărul de deținuți interesați să muncească și disponibilitatea locurilor de muncă sau a personalului necesar pentru a-i însoți.

Este important de menționat că persoanele private de libertate care lucrează sunt remunerate conform legii, cu o remunerație medie de aproximativ 3.200 de lei. Prin intermediul contractelor de muncă, deținuții beneficiază și de zile libere, ceea ce reprezintă un pas semnificativ în direcția reintegrării lor în societate.

În ansamblu, aceste măsuri evidențiază angajamentul autorităților de a gestiona eficient populația carcerară și de a promova reintegrarea socială a deținuților, oferindu-le oportunități concrete de muncă și reabilitare.