Gospodăriile din România alocă 26,4% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice

Gospodăriile din România au alocat, anul trecut, 26,4% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, faţă de 26% în 2019, ceea ce plasează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. În UE, media este de 14,8%.

Pe lista statelor membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor se mai află Lituania (21,7%), Estonia (21,6%) şi Croaţia (21,4%). La polul opus, ponderea este mai mică de 10% în doar două state membre, Luxemburg (9,5%) şi Irlanda (9,8%).

România stă mai bine față de majoritatea statelor membre când vine vorba de ponderea ocupată de cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili în totalul cheltuielilor de consum ale gospodăriilor. Atât în UE, cât şi în majoritatea statelor membre, acest capitol este cel mai important în totalul cheltuielilor de consum.

Ţările membre unde cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili au cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor de consum sunt Slovacia (30,7%), Finlanda (30,5%) şi Danemarca (28,9%). În schimb, statele membre unde aceste cheltuieli au cea mai mică pondere în totalul cheltuielilor de consum sunt: Lituania (15,5%), Malta (16,8%), Cipru (18%) şi România (18,8%).

Utilitățile, pe primul loc

La nivelul UE, aceste cheltuieli au reprezentat în 2020 mai mult de un sfert (25,7%) din totalul cheltuielilor de consum, în creştere cu 2,2 puncte procentuale comparativ cu 2019, fiind urmate de cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice cu o pondere de 14,8%, în cazul cărora a fost înregistrată o creştere de 1,8 puncte procentuale.

Creşterile sunt o consecinţă a carantinelor şi restricţiilor de mobilitate care au fost impuse în contextul pandemiei de COVID-19, arată Eurostat. Restricţiile au avut impact şi asupra altor tipuri de cheltuieli, în special asupra celor care au legătură cu restaurantele şi hotelurile, cu o pondere în totalul cheltuielilor de consum mai mica cu 2,7 puncte procentuale, până la 6% în 2020.

De asemenea, cheltuielile legate de transport, recreere şi cultură s-au redus cu 1,5 puncte procentuale, respectiv 0,9 puncte procentuale.  

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole