Grecii din spatele Enel fac o nouă mișcare majoră în România

Publicat: 15 apr. 2024, 11:36, de Radu Caranfil, în ECONOMIE , ? cititori
Grecii din spatele Enel fac o nouă mișcare majoră în România

Într-un peisaj economic dominat de energie verde și investiții strategice, companiile PPC și Mytilineos, două puternice entități grecești, au semnat recent cel mai mare acord strategic, între companii din Grecia, pentru activități internaționale. Această înțelegere marchează o nouă etapă în dezvoltarea regiunii și în consolidarea poziției Greciei în domeniul energetic european.

Cu o investiție masivă în dezvoltarea energiei verzi, companiile grecești PPC și Mytilineos demonstrează un angajament puternic față de viitorul durabil al Europei de Sud-Est, cu un accent deosebit pe piața românească. Prin semnarea celui mai mare acord strategic dintre două companii grecești, PPC și Mytilineos marchează un moment semnificativ în tranziția energetică a regiunii.

Acordul-cadru de cooperare, anunțat foarte recent, vizează dezvoltarea și construcția unui portofoliu impresionant de proiecte fotovoltaice în Italia, Bulgaria, Croația și România, cu o capacitate totală de până la 2.000 MW. Acest acord, evaluat la până la 2 miliarde de euro, reprezintă un pas semnificativ în direcția combaterii schimbărilor climatice și a reducerii emisiilor de CO2.

Prin implicarea în aceste proiecte, Mytilineos și-a consolidat poziția pe piețele din Italia, Bulgaria, Croația și România, prezentându-se ca un jucător important în domeniul energiei regenerabile. Acest acord nu numai că sporește capacitatea de producție de energie verde, dar contribuie și la creșterea economică și crearea de locuri de muncă în regiune.

Pe de altă parte, pentru PPC, acest acord reprezintă o continuare a strategiei sale de dezvoltare în Europa de Sud-Est, consolidându-și prezența în România și extinzându-și influența în Croația, Italia și Bulgaria. Cu o capacitate instalată estimată la 8,9 GW din surse regenerabile până în 2026, PPC se angajează să fie un lider regional în domeniul energiei verzi.

Prin urmare, acest acord consolidează poziția companiilor grecești în regiune și demonstrează angajamentul lor față de un viitor sustenabil, contribuind la tranziția energetică și reducerea amprentei de carbon a Europei de Sud-Est.

În cadrul anunțului, reprezentanții companiilor PPC și Mytilineos au făcut câteva declarații importante legate de semnificația și impactul acestui acord:

Konstantinos Mavros, director general adjunct și șef pentru resurse regenerabile de energie al grupului PPC, a declarat: „Acordul pe care l-am semnat creează valoare pentru ambele părți și consolidează prezența grupului nostru în sud-estul Europei.

Giannis Kalafatas, director executiv pentru Energie al Mytilineos, a subliniat importanța acordului, afirmând: „Acesta este un acord important între două companii grecești de top, cu impact internațional, întrucât își extind în continuare amprenta în Europa de Sud-Est.

Aceste declarații reflectă angajamentul ferm al ambelor companii de a consolida prezența lor în regiune și de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a Europei de Sud-Est prin intermediul proiectelor de energie verde.