Gripa aviară se extinde în mai multe zone ale globului!

Gripa aviară este prezentă în Europa, Asia și Africa. Focare de gripă, aflate în creștere, aviară au fost detectate în mai mult de 40 de țări, la păsări de curte și păsări sălbatice, avertizează Organizația mondială a sănătății animalelor (OIE), transmite AFP.

În acest context, OIE recomandă intensificarea eforturilor de supraveghere până în aprilie 2022.

Gripa aviară înalt patogenă este o boală foarte contagioasă care afectează numeroase specii de păsări sălbatice și domestice. O persoană poate fi contaminată în cazul în care intră în contact direct cu pasări infectate. În schimb, nu sunt dovezi că prin consumul de carne de pasăre sau ouă s-ar putea transmite virusul la om, precizează OIE.

Risc crescut

De mai mulți ani, numeroase sub-tipuri de virusuri de gripă aviară sunt în circulație în populațiile de păsări din diferite zone geografice. În 2021, o variabilitate genetică fără precedent de sub-tipuri de virusuri de gripă aviară a fost semnalată la păsări, ”creând o situație dificilă din punct de vedere epidemiologic”, subliniază OIE.

Gripa aviată are un caracter sezonier. Majoritatea focarelor apar în perioada sezonului rece din emisfera nordică. Numărul focarelor este în creștere începând din luna octombrie, atinge un vârf în luna februarie și înrgistrează o scădere până în aprilie.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole