Guvernul României deschide noi orizonturi pentru industria filmului

Publicat: 21 mart. 2024, 22:58, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul României deschide noi orizonturi pentru industria filmului

O mișcare încurajatoare: Guvernul României a luat decizia de a prelungi programul de atragere a investițiilor în producția de film până în decembrie 2026. Această decizie nu numai că consolidează sectorul cinematografic din țară, dar reprezintă și o măsură esențială pentru promovarea culturii și creativității românești la nivel internațional.

Adoptând Hotărârea Guvernului 421/2018, executivul românesc a dat un semnal clar că sprijinul pentru producția de opere audiovizuale pe teritoriul României rămâne o prioritate. Modificarea și completarea acestei hotărâri extind perioada de aplicare a programului de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale până la sfârșitul anului 2026. Pragul maxim anual de finanțare a fost majorat cu 40 de milioane lei, ajungând la 273,6 milioane lei/an, pentru a sprijini în continuare proiectele din industria filmului.

Un alt aspect important este clarificarea etapelor procedurii specifice schemei de ajutor de stat, astfel încât resursele bugetare să fie alocate corespunzător și eficient, după implementarea proiectelor și cheltuirea bugetului în România.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat importanța acestei măsuri și a confirmat că în luna mai va fi lansat un nou apel de proiecte. Această inițiativă vine ca un impuls binevenit pentru industria cinematografică din România și va crea oportunități noi pentru producătorii locali, dar și pentru a atrage investiții străine.

Ridicarea pragului de finanțare și prelungirea programului până în 2026 reflectă angajamentul Guvernului față de susținerea industriei filmului, anticipând o atragere a investițiilor de peste 350 de milioane de euro în producția de film în România.

Această decizie este salutată de către profesioniștii din industria cinematografică, care văd în ea o oportunitate de a revigora și de a consolida industria filmului românesc. Este o veste bună și pentru publicul cinefil, care va avea șansa să se bucure de noi producții de calitate și să descopere talente noi și inovatoare din industria filmului autohton.

Raluca Turcan, Ministrul Culturii, a fost extrem de implicată în acest proces și a transmis un mesaj clar și încurajator privind prelungirea programului de atragere a investițiilor în producția de film în România. Ea a subliniat importanța acestei măsuri pentru revitalizarea industriei cinematografice din țară și pentru readucerea profesioniștilor români de valoare în țară.

Într-o postare pe Facebook, Raluca Turcan a menționat că, în luna mai, Oficiul de Film și Investiții Culturale va deschide o nouă sesiune de apel de proiecte. De asemenea, a evidențiat importanța economică și culturală a acestei inițiative, exprimându-și bucuria de a sprijini repornirea acestui proiect deosebit pentru țara noastră.

Totodată, a asigurat că vor fi soluționate proiectele depuse anterior, iar estimările indică finalizarea tuturor restanțelor până la mijlocul acestui an. Astfel, Raluca Turcan a demonstrat un angajament ferm față de dezvoltarea industriei filmului din România și a promovat această decizie ca pe un pas crucial pentru revenirea țării pe harta internațională a producției cinematografice.