Guvernul taliban vrea relații bune cu lumea, dar cere mai mult timp

Publicat: 12 oct. 2021, 17:00, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Guvernul taliban vrea relații bune cu lumea, dar cere mai mult timp

Ministrul de externe afgan dorește relaţii bune cu celelalte state ale lumii, dar a evitat să-şi asume angajamente în ceea ce priveşte educaţia tinerelor, relatează Reuters.

Comunitatea internaţională trebuie să înceapă să coopereze cu noi, astfel vom putea pune capăt insecurităţii şi în acelaşi timp vom putea începe o relaţie pozitivă cu lumea”, a declarat şeful interimar al diplomaţiei afgane, Amir Khan Muttaqi, la un eveniment organizat de Centrul pentru analiza conflictelor şi studii umanitare de la Doha, Qatar.

La aproape două luni de la căderea fostului guvern susţinut de Occident şi preluarea Kabulului de către insurgenţi, noua administraţie talibană încearcă să construiască relaţii cu alte ţări, pentru a evita o agravare catastrofală a crizei economice din ţară.

Până acum însă, talibanii au refuzat să cedeze în privinţa revenirii fetelor la şcoală, care este una dintre solicitările-cheie ale comunităţii internaţionale; luna trecută, noul guvern taliban a decis reluarea cursurilor începând cu clasa a şasea numai pentru băieţi, menţionează Reuters.

Luni, la Doha, ministrul de externe afgan a subliniat că guvernul taliban se află la putere de doar câteva săptămâni şi nu i se poate cere să realizeze reforme pe care comunitatea internaţională nu a reuşit să le implementeze timp de 20 de ani.

Noua administraţie talibană este intens criticată pentru abordarea sa faţă de educaţia fetelor, aspect considerat a fi unul din puţinele progrese înregistrate de Afganistan în cele două decenii de implicare occidentală.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a reproşat talibanilor că şi-au încălcat promisiunea de a asigura drepturi pentru femei şi fete, atenţionând că economia nu-şi va putea reveni dacă femeile nu sunt lăsate să lucreze.

Responsabilul afgan a asigurat pe de altă parte că forţele talibane deţin controlul complet în ţară şi pot controla şi ameninţarea reprezentată de militanţii grupării Stat Islamic, care au revendicat mai multe atacuri sângeroase în ultimele săptămâni, inclusiv pe cel de săptămâna trecută de la o moschee şiită din Kunduz.