Halucinant! În februarie 1990, rectorul Universității din Galați era transferat de la UTC, la Universitate

Publicat: 16 feb. 2024, 20:40, de Sorin Costea, în Dezvăluiri , ? cititori
Halucinant! În februarie 1990, rectorul Universității din Galați era transferat de la UTC, la Universitate
Halucinant! În februarie 1990, rectorul Universității din Galați era transferat de la UTC, la Universitate

În decembrie 1989 Ion Iliescu și FSN-ul anunțau dizolvarea PCR și UTC, dar „activiștii” au rămas la datorie și pe 12 februarie 1990 activistul UTC Lucian Georgescu era transferat de FSN de la Comitetul Județean UTC Galați la Universitatea din Galați, la care ajuns rector, acum fiind cercetat de Parchet pentru afacerile proprii derulate la laboratorul universității.

Este halucinant să descoperim că pe 12 februarie 1990, adică la două luni de la „revoluționara” lovitură de stat din decembrie 89, Uniunea Tineretului Comunist încă mai exista în administrația condusă de Frontul Salvării Naționale, ba chiar avea personalitate juridică și emitea documente, transferându-și activiștii la alte instituții publice.

Istoricul Marius Oprea a dezvăluit o astfel de situație aberantă la Galați, unde prin adresa nr 14 de pe data de 12 februarie 1990, care are antetul „Uniunea Tineretului Comunist – Comitetul Județean Galați”, organizația tineretului comunist comunica Universității din Galați că este de acord cu transferarea lui Lucian Puiu Georgescu de la UTC la Universitate.

Lucian Georgescu este rectorul în funcție al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, dar a fost ministrul al Cercetării în Guvernul Grindeanu. Problema nu este că a fost activist plătit al UTC, ci faptul că, potrivit lui Marius Oprea, a ascuns acest lucru, afirmând în toate CV-urile sale că în perioada respectivă era asistent la Universitatea din Galați.

Scandal la Universitatea din Galați. Rectorul Georgescu a cerut demisia ministrului Educației fiindcă i-a invalidat realegerea

În urmă cu două săptămâni, ziarul „Puterea”relata despre scandalul de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, la care alegerile pentru desemnarea rectorului au fost invalidate de Ministerul Educației din cauza neregulilor constatate de Corpul de Control al ministerului. Rectorul în funcție, prof univ dr Lucian Georgescu, fost ministru al Cercetării în Guvernul Grindeanu, câștigase alegerile pentru al 2-lea mandat cu 348 voturi, urmat, cu 334 voturi, de prof univ dr Cătălin Fetecău, președinte al Senatului Universității.

În raportul 81/DC/R/22.01.2024 al Corpului de Control al Ministerului Educației erau constatate mai multe nereguli și se recomanda invalidarea alegerilor și organizarea unui nou scrutin pentru desemnarea rectorului. Rectorul Lucian Georgescu a cerut demisia ministrului Educației, Ligia Deca și a anunțat că va cere în instanță anularea raportului.

„Piticul din șifonier” al profesorului Georgescu. Susține că în 1988-1990 era asistent universitar, dar în realitate era activist plătit al UTC

Scandalul iscat la alegerile de la Universitatea „Dunărea de Jos” ne prilejuiește o întoarcere în timp, în 1990, dar și o reflecție la idealul pierdut în zilele loviturii de stat din decembrie 1989: „Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara”.

Prin „punctul 8”, timișorenii cereau ca niciun fost membru al nomenclaturii comuniste, activiști PCR și UTC și foști agenți sau colaboratori ai Securității să nu aibă dreptul de a fi aleși sau de a lucra în funcții publice o perioadă de 10 ani.

În celălalt colț al țării, la Galați, activiștii erau mutați de FSN din structurile PCR și UTC în funcții publice. Spre exemplu, în ianuarie 1990 fostul vicepreședinte al Județenei PCR, Nicolae Beuran devenea prefect de Galați, iar în februarie 1990 activiștii UTC erau transferați la instituții publice.

Istoricul Marius Oprea a publicat în februarie 2020, în „Obsevator Cultural”, articolul „Activiștii de ieri, demnitarii de azi. Cazul rectorului Lucian Georgescu, fost ministru al Cercetării”, în care demonstrează cu documente de la Arhivele Naționale că în februarie 1990 activistul UTC Lucian Georgescu era transferat de Consiliul FSN Galați de la UTC Galați la Universitatea din Galați.

Până la acel moment, actualul rector al Universității din Galați avusese o „carieră politică” de succes. A fost comandant de pionieri și secretar UTC pe școală și pe liceu. La Facultatea de Tehnologie Chimică din Iași, Lucian Georgescu a fost din anul 1 secretar al Asociației Studenților Comuniști (ASC), din 1981 devenind secretar ASC pe Facultate, iar din 1982 fiind secretar  ASC pe Centrul Universitar Iași și membru al Consiliului Național UASCR.

După absolvirea facultății, în 1985 a fost angajat inginer stagiar chimist la Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului din Galați, unde a devenit secretarul Organizației UTC pe întreprindere. Din 27 decembrie 1987 „a fost promovat în funcția de secretar, președinte al Consiliului Tineretului Muncitoresc la Comitetul Municipal Galați al UTC“.

În ianuarie 1988, secretarul Județenei UTC Galați, Marin Costel (fost lider al PRM Galați – n red) recomanda „încadrarea tovarășului Georgescu Lucian Puiu la Comitetul Județean UTC Galați, cu jumătate de normă“. De pe 15 mai 1989 a fost preluat cu normă întreagă ca activist al Județenei UTC cu o retribuție lunară de 3.360 lei, majorată două luni mai tîrziu la 3.720 lei.

Potrivit istoricului Marius Oprea, profesorul Georgescu a ascuns cariera sa de activist plătit al UTC, susținând că în perioada 1988-1990 era asistent asociat la Universitatea din Galați:

„N-ar fi nici o problemă, dacă în toate, dar absolut în toate CV-urile sale (documente publice, în baza cărora și-a construit cariera), profesorul universitar, ministrul Cercetării și acum rectorul Lucian Puiu Georgescu nu ar fi mințit cu seninătate, afirmînd că între 1988 și 1990 a fost <<asistent asociat, catedra de Chimie >>, la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galati, la disciplinele Chimie generală și Chimie organică. Cum am văzut, cartea sa de muncă și documentele din dosarul de cadre arată cu totul altceva”, spunea Marius Oprea în 2020.

Halucinant! Pe 12 februarie 1990, Lucian Georgescu era transferat de la UTC la Universitatea din Galați

Până aici, nimic ieșit din comun. În absența unor norme morale precum „Punctul 8” al Proclamației de la Timișoara, în partidele parlamentare și instituțiile publice sunt o puzderie de foști activiști PCR și UTC sau foști colaboratori ai Securității, dar ce știam noi până la dezvăluirile istoricului Marius Oprea este că că activiștii PCR, UTC și UASCR au fost puși pe liber pe 22 decembrie 1989.

Dar n-a fost așa! Acum, descoperim că UTC-ul încă mai era o instituție publică cu personalitate juridică și în februarie 1990, funcționând sub autoritatea Consiliului Frontului Salvării Naționale Galați.

Prin adresa nr 14 de pe data de 12 februarie 1990, care are antetul „Uniunea Tineretului Comunist – Comitetul Județean Galați”, organizația județeană a tineretului comunist comunica Universității din Galați că este de acord cu transferarea lui Lucian Puiu Georgescu de la UTC la Universitate.

„Urmare a adresei nr 1.026/10.02.1990 vă comunicăm acordul cu privire la transferul tovarășului Georgescu Lucian Puiu la unitatea dvs începând cu data de 1 febr 1990 în conformitate cu art 69 din Codul Muncii și art 11, al (a) din Legea 1/1978”, se spune în adresa semnată de șeful Secției Gospodărie a UTC Galați.

Profesorul Georgescu, inculpat într-un dosar referitor la afacerile „PFA Georgescu” prin care a deturnat fondurile universității

Pe numele profesorului Lucian Georgescu au fost înregistrate mai multe plângeri penale. Acum, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a confirmat începerea urmăririi penale a lui Lucian Georgescu într-un dosar deschis în urma constatărilor Curții de Conturi.

„Faptele s-au petrecut în perioada 2014-2017. Este vorba de un număr relativ mare de acte materiale, în sensul în care inculpatul Lucian Puiu Georgescu a folosit resursele Universității în scop propriu, fără a avea cadrul necesar pentru acest lucru. S-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva acestuia pentru infracțiunea de delapidare prevăzută de articolul 295, alineatul 1, Cod Penal”, a confirmat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați.

La un control efectuat în 2016 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați de o echipă de la inspectori de la Curtea de Conturi a ieșit la iveală cum se pot face afaceri în universități.

Inspectorii de audit au constatat că Universitatea „Dunărea de Jos” i-a închiriat Laboratorul Credențial de Facultatea de Științe și Mediu profesorului Georgescu, la suma modică de 500 lei/lună, prin Contractul de comodat nr 2/20.10.2010, încheiat între universitate și „PFA Georgescu Lucian”. Laboratorul Credențial fusese înființat în baza unei finanțări de 709.400, alocate de Ministerul Educației.

În loc să fie încheiate de universitate contracte de cercetare care să fie efectuate în respectivul laborator și banii să revină universității, toate aceste oportunități financiare au fost lăsate la îndemâna  profesorului Georgescu, care era decanul Facultății de Mediu.

În urma verificărilor încrucișate efectuate de Curtea de Conturi la Agenția pentru Protecția Mediului Galați s-a descoperit că în perioada 2014-2016, Laboratorul Credențial a emis rapoarte de încercări pentru 118 pentru diverși beneficiari, de la fabrica de ulei „Prutul” și rețelele „Kaufland” și „Selgros”, la firma de construcții „Vega 93”. Inspectorii susțineau că acești bani trebuiau încasați de Universitatea „Dunărea de Jos”, proprietara Laboratorului Credențial și angajatorul care îi plătea salariul profesorului Georgescu:

„În două din cazurile enumerate și anume SC Apă Canal SA Galați și Serviciul Public Ecosal Galați, PFA Georgescu Lucian a încasat suma de 217.762,32 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de analiză fizico-chimică a conținutului unor deșeuri, ape uzate, în vederea determinării impactului asupra mediului ambiant, venituri care s-ar fi cuvenit Universității Dunărea de Jos Galați, ca titular al bazei materiale și angajator al resursei umane”, se spune în Decizia nr 4/22.03.2017, a Curții de Conturi.

Profesorul Georgescu a contestat în 2017 raportul Curții de Conturi. Acum, după declanșarea urmăririi penale susține că acuzațiile sunt false: „Acuzațiile sunt false. Vorbim de activitatea PFA-ului Georgescu până în 2017. A existat un control al Curții de Conturi. El a fost contestat în instanță în 2018 sau 2019 de către Universitate și s-a constatat atât la fond, cât și în recurs, că nu există niciun prejudiciu”, susține Lucian Georgescu.

Declarația de avere. Două Mercedesuri, bijuterii de 75.000 de euro, două apartamente, trei case

Declarația de avere depusă de Lucian Georgescu în iunie 2023 ilustrează o situație financiară cu mult peste standardul cu care sunt identificați de opinia publică profesorii, fie ei și universitari. Lucian Georgescu și soția sa, care este medic în Franța, au mai multe depozite bancare, plasamente, apartamente, case și mașini.

În declarația de avere a profesorului Georgescu remarcăm două apartamente, unul în Galați, altul în București, două case la Galați și una în Franța, unde locuiește soția sa

Sunt trecute în declarația de avere și depozite bancare de 1.300.000 de lei, 340.000 de euro și 221.000 dolari la fondul de Investiții Fidelity din Statele Unite. În total, echivalentul a 4.000.000 de lei. Apare și un credit de 210.000 de euro la Credite Agricole, din Franța.

Atrag atenția mențiunile referitoare la mașini și bijuterii. În declarația de avere apar două Mercedesuri, unul cumpărat în 2017, celălalt în 2018, dar și bijuterii în valoare de 75.000 de euro.

Concluzia a tras-o în finalul dezvăluirilor sale istoricul Mariu Oprea: „Poate că tînărul activist comunist nu ar fi ajuns chiar atît de sus pe cît a ajuns, adică ministru, tocmai grație revoluției anticomuniste. În mod sigur, nici n-ar fi fost atît de bogat”!