Hidroelectrica, cel mai mare profit din istorie pe spatele românilor. Creștere cu 42%, față de 2022

Publicat: 28 feb. 2024, 12:40, de Filon Stan, în ECONOMIE , ? cititori
Hidroelectrica, cel mai mare profit din istorie pe spatele românilor. Creștere cu 42%, față de 2022
Spitale noi în România, primele după Revoluție! Premierul Marcel Ciolacu a semnat documentele

În timp ce românii sărăcesc de la o zi la alta, iar cea mai mare parte din salariile lor se duce pe facturi, Hidroelectrica a raportat cel mai mare profit din istorie! Cel mai mare producător de energie electrică din România a înregistrat pentru anul 2023 un profit net în creștere cu 42%, la o cifră de afaceri în creștere cu 30%, potrivit datelor de bilanț.

Hidroelectrica a înregistrat un profit record, raportat pentru anul 2023! Cel mai mare producător de energie electrică din România a înregistrat venituri de 12,2 miliarde de lei în 2023, în timp ce românii așteaptă cu lunile facturile la electricitate, iar când acestea vin, sunt cu adevărat greu de plătit.

Cum a înregistrat Hidroelectrica în 2023 cel mai mare profit din istorie

Veniturile Hidroelectrica sunt în creștere cu 30% față de cele înregistrate anul trecut, de 9,4 miliarde de lei. Cifrele au generat astfel un rezultat EBITDA de aproape 9 miliarde de lei, în creștere și el cu 33%, și un profit net de 6,33 miliarde de lei, în creștere cu 42% față de anul precedent.

„Energia produsă și vândută (netă) a crescut cu 30% (17.639 GWh) în anul încheiat la 31 Decembrie 2023 de la 13.544 GWh în anul 2022. Aceste creșteri au fost datorate în principal îmbunătățirii condițiilor hidrologice în anul 2023 față de anul 2022, fapt ce a condus la înregistrarea unei producții în anul 2023 peste media multianuală”, arată compania.

Listarea pe bursă, un real succes

Listarea pe Bursa de Valori București de anul trecut a companiei Hidroelectrica a fost un adevărat succes, după cum recunoaște chiar ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Cred că listarea Hidroelectrica este una dintre marile realizări ale economiei româneşti post-decembriste şi nu trebuie să ne ferim de cuvinte mari. Este cea mai de succes listare la nivel mondial în ultimele 12 luni. Aşa spun băncile de investiţii. (…) Ce a însemnat lucrul acesta? Pe de o parte, a însemnat să vii pe Bursa de Valori Bucureşti – şi este o decizie foarte corectă pe care România a luat-o, să o listeze doar pe BVB – şi să vii cu o ofertă mult mai bună pentru investitori, inclusiv investitori de tip retail”, declara ministrul Energiei.

În timp ce Hidroelectrica se umple de bani, numărul românilor care au nevoie de ajutor pentru a-și plăti facturile este în creștere. Ajutorul oferit pentru plata facturilor a fost ca o gură de aer pentru pensionarii care nu aveau nicio șansă să își poată plăti facturile din pensia care nu le ajunge nici măcar pentru medicamente și mâncare.