Hoțul strigă „Hoții”: Rechinul imobiliar, primar de sector din București, Robert Negoiță, reclamă „mafia imobiliară”

Publicat: 24 sept. 2020, 16:55, de Ziarul Puterea, în ESENȚIAL , ? cititori
Hoțul strigă „Hoții”: Rechinul imobiliar, primar de sector din București, Robert Negoiță, reclamă „mafia imobiliară”

Tocmai cel care a derulat o mulțime de proiecte imobiliare controversate, chiar la limita legii, își acuză acum contracandidații din alegerile locale că fac parte dintr-o „mafie imobiliară”. Proiectele pe care le-a dezvoltat în ultimii 10 ani din postura de antreprenor sau, mai rău, din poziția de parlamentar ori de primar, au fost întotdeauna cu scandal.

Unul dintre cele mai mari scandaluri din zona imobiliarelor marca Negoiță vine din tranzacțiile derulate între 2006 și 2008, în sarcina cărora Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a stabilit un prejudiciu de 250 de milioane de lei (aproape 30 de milioane de euro la cursul de-atunci) la bugetul de stat. Fostul primar al sectorului 3 (suspendat prin ordin de prefect în urmă cu o lună) a construit, la acea vreme, locuințe pe persoană fizică. În ideea evidentă de a eluda plata TVA-ului aferent construcțiilor noi care ar fi fost perceput dacă s-ar fi înregistrat pe persoană juridică. ANAF a pus sechestru pe averea lui Robert Negoiță, deputat PSD în acea perioadă, pentru neplata unor datorii în valoare de 28 de milioane de euro către bugetul de stat.

Evaziune fiscală în formă continuată

În perioada menționată, au fost efectuate tranzacții cu locuințe aflate în orașele Popești Leordeni și Voluntari, construite și vândute între 2005-2009, pentru care nu s-a plătit TVA. DNA l-a acuzat pe Robert Negoiţă de evaziune fiscală în formă continuată şi un prejudiciu adus bugetului de 77 milioane lei, în legătură cu vânzarea a 1.250 de imobile din trei ansambluri rezidenţiale. „Găselnița” prin care a evitat plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate, potrivit anchetei DNA, a fost realizarea imobilelor în nume propriu, evidenţiate contabil şi declarate fiscal de către societăţile pe care le administra.

Dacă ar fi să ne referim doar la ultimul an, găsim dintr-un foc două afaceri imobiliare discutabile. Este vorba despre o afacere de câteva milioane de euro pe terenurile Administrației Domeniului Public sector 3 și un tun imobiliar plănuit într-o zonă-cheie din București. În primăvara anului 2019, Robert Negoiță a pus pe masa consilierilor, spre aprobare, un proiect prin care urmau să fie demolate cladirile ADP sector 3, iar pe terenul respectiv să fie construite mai multe clădiri de birouri.

Proiectul este semnat de Radu Munteanu, director executiv la Direcția Administrativă și Management Informațional, cercetat penal pentru consum de alcool, si Dan Comănescu, fratele lui Mihai Comănescu (PNL), care se ocupă cu achiziția de hârtie igienică, becuri și cartușe de imprimantă. Conform ziuanews.ro, aceste două persoane nu aveau drept de semnătură pe acele documente. În plus, pe proiectul înaintat nu există avizul de la Juridic, pentru Patrimoniu, ceea ce este complet ilegal, potrivit aceleiași surse.

Tot în 2019, familia Negoiță pregătea un nou tun imobiliar prin construcția unui ansamblu rezidențial cu aproape 2.000 de apartamente pe terenul fostei fabrici Romcarton, amplasat peste drum de noul magazin IKEA Pallady, într-o zonă a sectorului 3 aflată în plină dezvoltare.

Potrivit Profit.ro, în primăvara anului trecut, familia Negoiță a depus la Primăria sector 3 actele prin care se propune desființarea imobilelor existente și construcția a 1.922 de locuințe și 2.369 de locuri de parcare. De menționat faptul că în 2014 frații Negoiță construiseră deja în zonă Palladium Residence, aflat în imediata apropiere.

Un primar foarte bogat

Conform declarației de avere acesta deține terenuri și case în Popești Leordeni, Voluntari, Afumați, Constanța, București, majoritatea dobândite în perioada 2005 – 2008. Sunt 30 de terenuri, patru case de locuit şi 23 de apartamente.

Citește și