Huawei rămâne deocamdată cel mai important furnizor de echipamente de comunicații 5G din Europa

Publicat: 21 dec. 2022, 07:00, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Huawei rămâne deocamdată cel mai important furnizor de echipamente de comunicații 5G din Europa
Huawei Barcelona

Decizia americanilor de a interzice echipamentele chinezești în rețelele 5G îi poate costa foarte mult pe cei din Europa care au acceptat și preluat interdicția. Un studiu realizat de Strand Consult, și citat de politico.eu, arată că jumătate dintre statele UE se bazează masiv pe echipamentele Huawei și ZTE.

Politico.eu arat cu degetul spre Germania, cea mai mare economie din UE și care are 59% dintre echipamentele de rețele 5G produse de Huawei și ZTE. Dar dacă ne uităm la graficul prezentat putem observa că România se află pe locul secund în topul utilizării echipamentelor din China, cu 76%, după Cipru, care folosește exclusiv produse Huawei.

Grafic utilizare echipamente 5G Huawei
Grafic utilizare echipamente 5G Huawei

Studiul, realizat de compania de consultanță în telecomunicații Strand Consult din Copenhaga, oferă o imagine rară a modului în care unii operatori de telecomunicații s-au bazat pe furnizorii chinezi Huawei și ZTE în stadiul incipient al lansării 5G în Europa. Cifrele subliniază, de asemenea, una dintre temerile oficialilor occidentali: că respingerea Europei împotriva tehnologiei chineze pentru rețelele de comunicații a întârziat încetinirea operatorilor de pe Huawei.

„Este mai ușor să predici decât să exersezi”, a spus John Strand, fondatorul consultanței, despre ezitarea guvernelor UE de a ridica bariere clare în calea utilizării echipamentelor de telecomunicații chinezești.

Să nu uităm că Germania a și decis că nu va exclude integral produsele Huawei din rețelele de comunicații, ci va decide pentru fiecare sector în parte. Adică ar putea exclude anumite produse din anumite sectoare sensibile, dar nu toate produsele pentru toate sectoarele.

În ultimii doi ani, guvernele europene au impus politici de securitate industriei telecomunicațiilor pentru a reduce consumul de kituri chinezești.

În unele țări, acest lucru a dus la oprirea completă a utilizării Huawei și a rivalului său chinez mai mic ZTE. Studiul lui Strand estimează că nouă țări UE, precum și Norvegia și Insulele Feroe, nu au deloc echipamente chinezești în noile rețele 5G. Franța (17 la sută) și Belgia (30 la sută) au o prezență mult mai mică a kit-ului chinezesc în 5G decât a fost cazul în rețelele lor 4G și 3G.

Dar regimul UE privind utilizarea tehnologiei chineze în 5G este un mozaic. În alte țări UE, aceste politici fie permit operatorilor să se bazeze în continuare pe Huawei pentru anumite părți ale rețelelor lor, fie solicită guvernului să intervină activ pentru a opri tranzacțiile.

În România, utilizarea echipamentelor din China, în principal Huawei, a început de la rețelele 3G și a continuat masiv în cele 4G. Fapt care a permis, printre altele, operatorilor de telecomunicații să ofere printre cele mai bune servicii de comunicații din Europa la cele mai mici tarife. Nu e de mirare că la 5G s-a mers pe aceeași rețetă.

Parteneriat Deutsche Telekom – Huawei

Guvernul de la Berlin a fost criticat în ultimii doi ani pentru că a întârziat în stabilirea cadrului legal care îi permite acum să intervină asupra contractelor dintre operatori și vânzători dacă miniștrii aleg să facă acest lucru, notează Politico.eu. Guvernul lui Olaf Scholz a adoptat o atitudine mai critică față de tehnologia chineză și chiar luna trecută a blocat investitorii chinezi să cumpere o fabrică de cipuri germane din cauza potențialelor amenințări la securitate.

Dar cel mai mare operator german Deutsche Telekom a menținut, de asemenea, un parteneriat strategic cu Huawei de ani de zile, iar acesta și alții au colaborat cu Huawei în primele etape ale lansării 5G, sugerează raportul Strand.

În Italia, guvernul are „puteri de aur” pentru a opri contractele cu Huawei. Fostul guvern condus de Mario Draghi, văzut ca fiind apropiat de SUA, a intervenit în câteva acorduri, dar încă nu este clar cum se va poziționa actualul guvern condus de premierul de extremă dreapta Giorgia Meloni.

În alte țări, mai mici, cum ar fi Țările de Jos, operatorii s-au grăbit să lanseze rețele 5G, iar unii au făcut acest lucru folosind Huawei, în special în părțile „rețea de acces radio” (RAN) – prejudiciind efectiv deciziile UE și naționale de reducere a kit-ului chinez.

În ultimele luni, UE a criticat în mod repetat ritmul lent al țărilor în adoptarea orientărilor sale comune „cutie de instrumente de securitate 5G” pentru a atenua riscurile de securitate în rețele, conform mai multor texte legislative.