”IKEA- vânătorul de arbori”. Un nou raport devastator privind tăierile ilegale de păduri din România ale gigantului suedez de mobilă

Publicat: 16 apr. 2024, 18:48, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
”IKEA- vânătorul de arbori”. Un nou raport devastator privind tăierile ilegale de păduri din România ale gigantului suedez de mobilă
”IKEA- vanatorul de arbori”. Un nou raport devastator privind taierile ilegale de paduri din Romania ale gigantului suedez de mobila

Un nou raport devastator pentru gigantul suedez de mobilă IKEA, după cel prezentat săptămâna trecută de Greenpeace. Organizația non-guvernamentală Agent Green scoate la iveală detalii șocante despre tăierile ilegale de copaci din pădurile protejate ale României, multe dintre ele fiind realizate de către compania suedeză cu complicitatea autorităților, susțin specialiștii.

Potrivit ultimelor date, din 7 milioane de hectare de pădure existente în Româmnia, 500.000 de hectare (aproximativ 8%) reprezintă păduri primare sau seculare. Deși poate părea puțin, în comparație cu restul statelor din Uniunea Europeană țara noastră încă stă bine la acest capitol.

IKEA este cel mai mare propiretar privat de păduri din România. Ingka Investments, compania fiică a IKEA, deține peste 51.000 de hectare de pădure în țara noastră, multe dintre ele fiind în arii protejate, cum ar fi siturile Natura 2000.

Potrivit raportului prezentat de Agent Green, compania suedeză de mobilă ar fi încălcat de peste 50 de ori legislația europeană sau cea națională privind exploatările de pădure.

Citește și: Ikea, aspru criticată în presa internațională: ”Un copac tăiat la fiecare 2 secunde”

În contextul în care IKEA este la bază un comerciant de piese de mobilier – de producția efectivă ocupându-se alte companii – nu există niciun motiv care să justifice dorința gigantului suedez de a deține o suprafață atât de mare de păduri, susțin activiștii Agent Green.

”Imediat ce IKEA a cumpărat pădurile, a schimbat amenajamentul și a recurs la lucrări silvice extrem de agresive.”, a precizat președintele Agent Green, Gabriel Păun, în cadrul unei conferințe de presă.

Unul dintre cele mai elocvente exemple în acest sens este cel al pădurii Penteleu din județul Buzău, un sit cu o concentrație foarte mare de pădure cu potențial de arboret secular. Beneficiind de legi permisive, IKEA a reușit, prin diverse artificii, să își îndeplinească scopul: acela de a tăia la ras pădurile.

”În cazul Penteleu, unde erau foarte multe păduri primare și seculare, scrie literalmente în amenajament că pădurile sunt prea bătrâne și că trebuie înlăturate de urgență. Parcelă cu parcelă rad tot. Și nu doar în Penteleu, ci peste tot, indeferent că este arie protejată sau nu, inferent că a avut un statut de protecție mai bun sau nu, indiferent că pădurile sunt foarte valoroase din punct de vedere științific și biodiversitate.”, a mai declarat Gabriel Păun.

IKEA și filosofia ”fascisto-imperialistă”

În timp ce strategia europeană de biodiversitate vorbește de protejarea a 10% din teritoriul fiecărei țări, IKEA consideră că doar 1% din pădurile deținute de ea merită protejate. ”Restul de 99% se taie masiv”, a mai spus președintele Agent Green.

”Una dintre problemele esențiale pe care le avem cu IKEA la nivel global și sper să deschidem acest buboi la noi, în România, este însăși filosofia fascisto-imperialistă a acestei corporații, fondată de un fascist, care a trăit până acum câțiva ani și care a transformat industria mobilei dintr-o necesitate într-o modă, făcând produse care durează câțiva ani. Oamenii au tendița să cumpere altele noi, căci nu mai sunt la modă.”, a adăugat Păun.

Citește și: Pădurile României, distruse de 7 producători IKEA! Greenpeace trage un semnal de alarmă

Gabriel Păun spune că tăierile ilegale în arii protejate nu ar fi posibile fără complicitatea autorităților. În opina sa, noul Cod Silvic, care se află acum în dezbatere la Senat, ar fi făcut cu dedicație pentru IKEA, motivând că ”ceea ce am găsit în pădurile IKEA ca practici este tras la indigo cu felul în care va arăta noul Cod Silvic”.

”Să transforme România dintr-o țară cu păduri prețioase, unice în Europa ca valoare de conservare într-o plantație, similară cu plantațiile de grâu, porumb, rapiță și soia” – a mai spus Gabriel Păun.

Răspunsul uluitor al companiei suedeze la solicitarea de a nu se atinge de pădurile seculare

Președintele Agent Green, Gabriel Păun spune că a încercat să obțină un acord cu marii jucători din industria mobilei, printre care și IKEA, prin care aceștia să se angajeze că nu se vor atinge de pădurile primare și seculare din România. Răspunsul celor de la IKEA a fost însă unul șocant:

”Reprezentantul regional al IKEA s-a ridicat și a bătut cu pumnul în masă și a spus ”Nu vom sta afară din aceste păduri căci sunt ultimele păduri pe care le mai putem tăia”. Aceasta a fost reacția IKEA când le-am spus să stea afară din cele 8% păduri primare și seculare.”, a declarat Gabriel Păun.

Întregul raport al Agent Green privind distrugerea pădurilor din România de către IKEA îl regăsiți în documentul de mai jos.

Sursă foto: Agent Green

AG_BMF_report_IKEA_web_RO