În curând, cancerul mamar ar putea fi depisat printr-o simplă amprentă digitală

Publicat: 25 feb. 2023, 13:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
În curând, cancerul mamar ar putea fi depisat printr-o simplă amprentă digitală

Cercetătorii britanici au conceput un test de depistare a cancerului mamar  prin ampreuntă digitală, care ar putea să înlocuiască în curând sau cel puțin să compleze mamografia, o investigație radiologică, transmite ca m’interesse.   

Cancerul mamar este cel mai frecvent în Uniunea Europeană și SUA. În acest context sumbru, femeilor  cu vârste între 40 și 75 de ani li se recomandă să efectueze o mamografie, care permite detectarea anomaliilor în stadiu precoce. Dar această investigație este asociată cu expunerea la radiații și cu un disconfort fizic.

Potrivit unui studiu publicat la 1 februarie 2023 în revista Nature, mamografia ar putea fi înlocuită cu o nouă  tehnică digitală inventivă și non-invazivă.

Astfel, cercetătorii din cadrul The Jasmine Breast Unit at Doncaster Royal Infirmary  (Regatul Unit) au conceput o nouă tehnică de depistare folosind amprentele digitale, cu o precizie evaluată la 97,8%, datorită transpirației prevelate de pe degete în cazul a 15 femei cu tumoră benignă, în stadiu precoce sau metastazată.

 Noua metodă novatoare permite depistarea tumorilor maligne și benigne și indică stadiul de evoluție a cancerului. ”Analizând moleculele care ne indică sexul individului, am descoperit anumite molecule – mici proteine și peptide – care sunt potențiali biomarkeri  pentru cancerul mamar”, explică prof. Simona Francese în cotidianul britanic The Times.

Această tehnică este ușor de folosit și ar putea fi comercializată sub forma unui kit, făcând mult mai accesibile depistarea și diagnosticul.

Chiar dacă metoda este într-un stadiu ”incipient”, rezultatele sunt foarte promițătoare. ”Plănuim continuarea cercetărilor pentru a confirma aceste rezultate pe un grup mai mare de femei. Dacă rezultatele se confirmă, această metodă prezintă un mare potențial atât pentru depistarea, cât și pentru diagnosticul cancerului mamar. De asemenea, îmbunătățește monitorizarea eficacității tratamentelor, cum este chimioterapia, a subliniat prof. Lynda Wyld.