În România Educată, mii de școli în „pericol de incendiu”

Publicat: 07 sept. 2023, 07:00, de Teodora Dinu, în SOCIAL , ? cititori
În România Educată, mii de școli în „pericol de incendiu”

Am asistat cu toții la degradarea procesului de învățământ în România. Ne așteptam, totuși, să avem măcar o Românie sigură pentru copiii noștri, în condițiile în care România educată e deja un proiect eșuat.

Mii de școli de pe întreg teritoriul țării nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Este o situație care trenează de zeci de ani.

Din aproape 26.000 de clădiri aparținând unităților de învățământ preuniversitar, de stat și private, circa 17.000 de construcții nu necesită obținerea de autorizație de securitate la incendiu. Totuși, peste 3.000 de clădiri funcționează în prezent fără acest act administrativ, unele fiind în curs de conformare. Pe lângă astfel de documente, sunt multe unități de învățământ încadrate în clase de risc seismic.

În România lucrului merge și așa, nu ne învățăm minte nici după tragicele catastrofe în care și-au pierdut viața semenii noștri. Trăim doar cu speranța să nu se întâmple o tragedie și cu elevii din școlile care nu au autorizații.

E de amintit aici faptul că lângă stația de GPL din Crevedia funcționa o grădiniță. Doar faptul că era vacanță a făcut ca astăzi să nu ne plângem și copiii.

Din datele transmise de inspectoratele pentru situații de urgență de la nivelul fiecărui județ, rezultă o situație alarmantă.

Școli de renume din Cluj, Buzău, Sibiu, Bistrița, fără autorizație de securitate la incendiu

De exemplu, în județul Cluj, la începutul anului școlar 2023-2024, elevii își vor efectua activitatea în 901 clădiri aflate în incintele școlilor și grădinițelor, dintre care 131 sunt neautorizate privind securitatea la incendiu.

În județul Buzău, peste 100 de clădiri destinate activităților didactice, aferente unui număr de 61 de unități de învățământ, nu dețin autorizație de securitate la incendiu, potrivit datelor ISU. Alte 46 de imobile neautorizate, care sunt în curs de modernizare sau consolidare, au primit avize de securitate la incendiu din partea ISU, urmând ca la finalizarea investițiilor să poată obține autorizațiile de securitate la incendiu.

Dintre cele 437 de clădiri în care funcționează unități de învățământ în județul Bistrița-Năsăud, 215 dețin autorizație de securitate la incendiu, 222 nu necesită, iar 14 nu dețin.

Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, autoritățile din județul Gorj desfășoară inspecții pentru a evalua în mod precis situația din instituțiile de învățământ. Dintre cele 118 unități școlare din județ, 27 nu au fost încă aprobate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

Potrivit raportului prezentat de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu în Ședința de Colegiu Prefectoral, județul Sibiu mai are zece unități de învățământ care nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Printre acestea se numără și două mari colegii din municipiu. Este vorba despre Goga și Brukenthal. Autoritățile explică faptul că la Goga este vorba despre lucrări aflate în curs, iar la Brukenthal, cei de la Parohia Evanghelica C.A. fac încă demersuri pentru obținerea acestor autorizații.

Citește și: Șoferii ar putea plăti amenzi usturătoare, începând cu luna octombrie 2023!