Înainte de declanșarea războiului, șeful CIA s-a deplasat la Kiev pentru a-l avertiza pe Zelenski că este ținta unei tentative de asasinat

Potrivit unui analist politic american, Bill Burns, șeful CIA, s-a deplasat în Ucraina înainte de invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie anul trecut, pentru a-l avertiza pe Zelenski asupra riscurilor de asasinat care planau asupra lui, transmite BFMTV.

În ianuarie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a primit pe Bill Burns, șeful CIA, pentru a-l informa asupra riscurilor invaziei ruse și proiectele de asasinat contra șefului statului, a transmis, marți, The Independent, citând dintr-o viitoare carte a lui Chris Whipple.

Autorul american, specialist și apropiat al Casei Albe, a afirmat că, la momentul respectiv, Volodimir Zelenski nu credea în invazia rusă în Ucraina și că avertismentele americane legate de acest subiect serveau doar să creeze ”panică”.

Este motivul pentru care Bill Burns s-a deplasat personal la Kiev, tocmai pentru a-i oferi președintelui Zelenski o perspectivă asupra realității, în special după solicitarea lui Joe Biden de a-i transmite detalii precise asupra conspirațiile rusești. Informații pe care Volodimir Zelenski le-a primit cu seriozitate, deși surprins.

Astfel, după declanșarea războiului în Ucraina, serviciile de informații au dejucat două atentate ruse contra președintelui ucrainean, potrivit lui Chris Whipple.

Volodimir Zelenski este o țintă prioritară a Kremlinului de la începutul conflictului la data de 24 februarie anul trecut. Din luna martie, presa relata că grupul paramilitar rus Wagner s-a infiltrat în capitala ucraineană cu scopul de a-l răpune pe fostul actor.

La 9 martie, consilierul prezidențial Mikhail Podolyak a avansat chiar o  cifră:  peste 12  tentative de asasinat dejucate ”datorită unei rețele foarte puternice de informații și contra spionaj”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...