Încă o etapă în scandalul termiei în Capitală: Firea îl acuză de noi minciuni pe Nicușor Dan (documente)

Publicat: 20 ian. 2022, 11:04, de Puterea.ro, în Orașul meu , ? cititori
Încă o etapă în scandalul termiei în Capitală: Firea îl acuză de noi minciuni pe Nicușor Dan (documente)
Gabi Firea si Nicusor Dan_INQUAM_Photos_George_Calin

Actualul edil nu a prezentat o propunere de modificare a prețului gigacaloriei în Consiliul General, susține Gabriela Firea, președintele PSD București. Mai mult, aceasta susține că Termoenergetica se confruntă cu grave probele după ce nu ar fi încasat mai mult de 210 milioane de lei de la Primăria Generală a Municipiului București.

Nicușor Dan minte când spune că a venit cu o propunere în Consiliul General. Cu reprezentanții PSD nu a discutat! Până și partenerii săi i-au respins ideea. Consilierii generali PSD nu vor vota nici o majorare de preț care să dubleze facturile. Există acest risc, subvenția să se micșoreze iar bucureștenii să plătească dublu. Nicușor Dan trebuie sa iasă public și să-i anunțe pe bucureșteni dacă menține subvenția la același nivel și dacă vor plăti la fel pentru căldură și apă caldă”, a transmis joi fostul primar, Gabriela Firea.

Informațiile comunicate de acesta nu sunt în totalitate corecte, în contextul în care Dan a anunțat în repetate rânduri, ultima dată miercuri, noul preț propus populației.

Au trecut două luni de când am propus partidelor din Consiliul General al Capitalei o majorare rezonabilă a prețului gigacaloriei plătit de bucureșteni, de la 164 de lei la 280 de lei. USR și PSD au respins majorarea. Fără un ajutor de la Guvern (sper să existe acest ajutor) subvenția pe care Primăria ar trebui să o plătească ar fi peste 2 miliarde lei față de 1 miliard în 2021. Bucureștiul are nevoie de investiții, nu putem duce tot bugetul pe subvenții”, anunța Nicușor Dan miercuri.

Datoriile către Termoenergetica

O altă problemă atacată este nivelul datoriilor înregistrate de municipalitate față de Termoenergetica.

Nicușor Dan minte și când spune că facturile pentru apă caldă și căldură sunt plătite la zi. Anul 2021 nu a fost primul în care Municipalitatea a achitat integral subvenția. Primăria Capitalei a încheiat anul cu cel puțin 210 milioane de lei datorii la Termoenergetica”, susține Firea.

Conform acesteia, factura pe luna noiembrie 2021 nu este plătită, probabil la fel e și cea din decembrie 2021.

Într-adevăr, printr-o adresă transmisă către Ministerul Dezvoltării, conducerea Termoenergetica reclama o datorie de peste 210 milioane lei și spunea că riscă să nu poată asigura furnizarea de apă caldă și căldură.

În acest context, solicita ministerului emiterea unui ordin pentru plata de la bugetul de stat a sumei respective.