Încetinirea creşterii economiei în Europa Centrală şi de Est afectează evoluţiile bursiere şi valutare

Semnele încetinirii creşterii economiei au afectat miercuri evoluţiile monedelor şi acţiunilor din Europa Centrală şi de Est (CEE), transmite Reuters.

În Ungaria, forintul a scăzut pentru a treia sesiune consecutiv şi s-a depreciat cu 0,9% faţă de euro, în timp ce zlotul polonez a scăzut cu 0,7%, fiind în grafic pentru cea mai slabă sesiune din ultimele trei săptămâni.

În România, leul s-a depreciat uşor, după ce marţi a marcat cea mai slabă sesiune din ultimii trei ani şi jumătate.

Datele publicate miercuri arată că în trimestrul doi din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, creşterea PIB-ului României a depăşit aşteptările, în timp ce economia Poloniei a scăzut mai mult decât se estima, iar cea a Ungariei a încetinit.

O încetinire a cererii interne, majorarea dobânzilor, reducerea cheltuielilor guvernamentale şi creşterea costurilor cu care se confruntă companiile, în contextul inflaţiei ridicate, afectează creşterea în Europa Centrală şi de Est, avertizează economiştii.

„Există un risc real ca unele economii emergente să se confrunte cu o încetinire abruptă a creşterii în semestrul doi din 2022 – suntem îngrijoraţi de scăderea semnificativă a indicatorilor privind activitatea economică în iulie în Polonia, Cehia şi Mexic”, a afirmat Natalia Gurushina, economist şef la VanEck.

Acţiunile pe pieţele emergente au urcat cu 0,2%, compensând pierderile din CEE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...