Închisoare pentru cadrele universitare implicate în dosarul „mită la rezidențiat”

7 ani și 9 luni de închisoare, 30.000 lei amenzi penale și 420 de zile de muncă în folosul comunității, acesta este bilanțul total al condamnărilor primite de cei patru medici stomatologi, trei dintre ei cadre universitare, în dosarul în care au dat, respectiv luat mită la un examen de rezidențiat susținut la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Din fericire pentru cei patru protagoniști, condamnările nu sunt cu executare. Din nefericire, emoțiile nu au trecut, dat fiind că s-a pronunțat deocamdată doar prima instanță iar deciziile ar putea suferi modificări în apel.

Protagoniștii dosarului „mită la rezidențiat”

În aprilie 2022, DNA dispunea trimiterea în judecată, sub control judiciar pe cauțiune, a inculpaților:

Dorina Cerasella Șincar, medic stomatolog și conferențiar universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, coordonator de program de rezidențiat și președinte al comisiei de examen, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– trafic de influență,

– luare de mită,

– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

Păunița Gina Grecu, medic stomatolog și asistent universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la trafic de influență și

– complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

Andreea Antoanela Zalimov, medic stomatolog, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,

Și în stare de libertate a inculpatului MIUȚĂ CAIUS CĂLIN, medic stomatolog și lector universitar în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Scurt istoric al șpăgii

Conform procurorilor, în perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, Dorina Cerasella Șincar ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenți, candidați la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susținând că, prin influența avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen și implicit obținerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenți.

Între cei trei medici rezidenți s-a aflat și inculpata Antoanela Andreea Zalimov de la care Șincar ar fi primit suma de 10.000 lei pretinsă în legătură cu cele menționate anterior.

În plus, în zilele de 13-15 noiembrie 2021, președinta comisiei de examen Dorina Cerasella Șincar i-ar fi furnizat, în avans și în mod direct, candidatei Antoanela Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică și practică) și rezolvarea/realizarea lor, deși acestea erau informații nedestinate publicității. Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov a susținut și promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât și proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată).

În acțiunile sale de pretindere, primire și oferire de informații nedestinate publicității, Șincar ar fi fost sprijinită de Gina Păunița Grecu, secretara comisiei de examen.

În același context, în perioada 02-04 decembrie 2021, Șincar ar fi acceptat și ulterior primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la Caius Călin Miuță, care promovase examenul respectiv.

Decizia instanței

Magistrații Tribunalului Galați au decis, ca primă instanță, asupra cauzei:

Dorina Cerasella Şincar a primit 3 ani închisoare cu suspendare şi 22.000 lei amendă penală, plus obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile;

Gina Păuniţa Grecu – 1 an şi 11 luni închisoare cu suspendare şi 8.000 lei amendă penală, plus obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile;

Antoanela Andreea Zalimov – 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare plus obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile;

Caius Călin Miuță – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare și obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...