India votează: sunt cele mai ample alegeri din lume

Publicat: 19 apr. 2024, 09:16, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
India votează: sunt cele mai ample alegeri din lume

Alegerile s-au deschis vineri pentru prima și cea mai complexă fază a maratonului electoral din India, marcând începutul unei votări în care Prim-ministrul Narendra Modi își dorește să câștige un al treilea mandat consecutiv.

Aproximativ 969 de milioane de persoane sunt eligibile să voteze în cel mai amplu proces electoral din istoria umanității. Votarea va avea loc în șapte faze, în următoarele șase săptămâni, în țara cea mai populată din lume.

Votul la nivel național este considerat unul dintre cele mai semnificative pentru ultimele decenii, deoarece partidul de dreapta al lui Modi, Bharatiya Janata Party (BJP), își propune să obțină o majoritate absolută și mandatul popular pentru a-și extinde politicile de dezvoltare și naționaliste hinduse stabilite în timpul celor 10 ani de guvernare.

Aceste politici au transformat India economic și cultural, iar guvernarea BJP a fost definită de o îndepărtare de la fundația seculară a Indiei, către majoritarism hindus. Sub conducerea lui Modi, țara cu 1,4 miliarde de locuitori a devenit cea mai rapidă economie majoră din lume și o putere globală modernă.

Conducătoarea, în vârstă de 73 de ani, a marcat evoluția Indiei prin proiecte de infrastructură și de bunăstare, naționalism hindus fervent, expansiune economică rapidă și o prezență tot mai mare pe scena mondială.

Dar țara a fost, de asemenea, afectată de șomajul juvenil în creștere și de inegalitate, în special în zonele rurale. Criticii spun că Modi a provocat polarizarea religioasă, care a inclus creșterea islamofobiei și persecutarea celor 230 de milioane de musulmani din țară.

Cu toate acestea, popularitatea lui Modi este fără egal și mitingurile sale au atras constant zeci de mii de susținători.

Urnele de vot s-au deschis vineri și liderul a avut un mesaj pentru alegători:

Îndemn pe toți cei care votează în aceste circumscripții să-și exercite dreptul de vot în număr record,” a scris el pe X. „În special, îndemn tinerii și pe cei care votează pentru prima dată să voteze în număr mare. Până la urmă, fiecare vot contează și fiecare voce contează!

Dezvoltare și democrație

Manifestul de campanie al BJP se concentrează pe crearea de locuri de muncă, programe anti-sărăcie cum ar fi extinderea ajutoarelor alimentare și schemele de finanțare pentru locuințe. Orientarea vizează dezvoltarea națională, cu accent deosebit pe femei, săraci, fermieri și tineri.

Modi dorește să transforme țara într-un centru mondial de fabricație, să continue transformarea masivă a infrastructurii sale și să realizeze independența energetică până în 2047.

Pe scena mondială, Modi vrea ca India să devină membră permanentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, va încerca să candideze pentru Jocurile Olimpice de vară din 2036 și își propune să trimită un astronaut pe Lună.

BJP-ul a promis, de asemenea, să implementeze un cod civil uniformizant, care ar înlocui o serie de legi (religioase și obișnuite) cu o regulă standard, pe care toată lumea, indiferent de credință, ar fi obligată să o urmeze. BJP-ul spune că va proteja drepturile femeilor, deși unele comunități afirmă că acest lucru va reprezenta o imixtiune nedorită în libertatea lor de religie și obiceiuri.

În timp ce BJP-ul este contestat de principalul partid de opoziție din India, Partidul Congresului Național, și de noua sa alianță, INDIA, formată din mai multe partide.

Dar forța, odată formidabilă în politica indiană, a stagnat de când Modi a ajuns la putere acum zece ani. Și alianța INDIA începe deja să arate crăpături, cu dezertări și certuri.

Blocul de opoziție mizează pe o abordare unitară pentru a contracara dominația BJP-ului în ultimul deceniu.

Campania partidului Congresului promite „eliberarea de frică” și jură să protejeze valorile democratice cum ar fi libertatea de exprimare, expresie și credință religioasă prezente în constituție.

Manifestul său pune, de asemenea, accent pe justiție, echitate și bunăstare, promițând recunoașterea uniunilor civile între cuplurile LGBTQ+, protejarea minorităților religioase, siguranța și emanciparea femeilor, dar și alte obiective politice, cum ar fi ucenicia pentru absolvenții tineri.

Se angajează să restaureze anumite aspecte ale democrației, cum ar fi libertatea presei și autonomia instituțiilor guvernamentale, care, în opinia criticilor, au fost subminate de acțiunile BJP-ului. De asemenea, se angajează să reexamineze legile introduse de BJP, care, potrivit lor, au fost adoptate fără o dezbatere și analiză adecvată în parlament.

Comisia Electorală a Indiei a impus restricții asupra mass-mediei, inclusiv CNN, care limitează publicarea de știri și analize în timpul și înainte de zilele de votare.

Cine votează?

Alegătorii sunt așteptați să voteze pentru 543 de locuri în camera inferioară a parlamentului, sau Lok Sabha, cu încă două locuri nominalizate de președintele țării.

Partidul cu majoritatea va forma un guvern și va numi unul dintre candidații săi câștigători în funcția de prim-ministru.

Vineri, alegătorii din circumscripțiile din 21 de state și teritorii din India își vor exprima voturile electronic. Unele state sunt atât de mari încât votul se desfășoară pe parcursul celor șapte faze, în timp ce altele votează într-o singură zi.

Printre cele mai importante state (politic) sunt Uttar Pradesh, cu 240 de milioane de locuitori care votează în toate cele șapte faze. Cel mai mare stat al Indiei este un teren crucial de luptă cu 80 de locuri în Lok Sabha puse în joc.

De asemenea, vineri votează statul sudic Tamil Nadu și capitala sa Chennai, unde partidul regional Dravida Munnetra Kazhagam și alianța INDIA vor încerca să împiedice BJP-ul să facă progrese într-un colț al Indiei în care a avut, istoric, dificultăți în a pătrunde.

Bengalul de Vest, un stat cu 102 milioane de locuitori și 42 de locuri în Lok Sabha, va vota și el în cele șapte faze, începând de vineri. BJP-ul a avut dificultăți în a descuia acest stat, care a fost mult timp condus de Congresul Național al Indiei și condus de un greu politic, șefa guvernului Mamata Banerjee.

Starul filmului indian, Rajinikanth, a fost filmat exprimându-și votul în Chennai, la o secție de votare decorată cu baloane roz și draperii albastre. Actorul, sinonim cu cinematografia din sudul Indiei, a jucat în mai mult de 160 de filme într-o carieră de decenii.

În orașul nordic Muzaffarnagar, Uttar Pradesh, o mireasă a sosit la o secție de votare vineri dimineața pentru a vota. Îmbrăcată într-un lehenga roșu (o rochie tradițională de nuntă) și împodobită cu bijuterii din diamante, a declarat că dorește să-și susțină unchiul, care candidează la alegeri.

Este dreptul fiecărui cetățean să-și exprime opțiunile în alegeri,” a declarat ea pentru agenția de știri indiene ANI.

Alegătorii din statul nord-estic Arunachal Pradesh, situat la poalele Himalayei, își exprimă, de asemenea, voturile vineri. Un videoclip distribuit de Comisia Electorală arată lucrători care se plimbă prin păduri, transportând echipament de votare pe cai pentru a ajunge la o secție de votare izolată.

În statul Meghalaya, de asemenea, din nord-est, lucrătorii electorali care transportă cutii mari au fost filmați străbătând lacuri pentru a ajunge la secțiile de votare.