Industria creditelor rapide. Cum să te descurci cu un credit cu dobândă mare, termen scurt, dar care poate susține cheltuieli neprevăzute

Una dintre industriile care au căpătat avânt pe piața românească e cea a împrumuturilor rapide, cu valoare relativ mică. Destinată în principal celor cu venituri reduse, care nu pot face față unor cheltuieli neprevăzute, sau nu au venituri suficiente pentru a lua un credit bancar, au, de obicei, dobânzi mari, perioadă scurtă de creditare și cerințe minime pentru acordare. Acestea sunt, în același timp, rapide, dar și riscante, iar cei care le contractează trebuie să fie foarte atenți la posibilitatea de rambursare și la veniturile obținute. DAE poate ajunge și la 30.000% pe an, mai ales că dobânzile creditelor, care de obicei sunt pe o lună, se calculează pe zi.

Volt a realizat un studiu, care testează durata obținerii unui credit rapid de la principalele IFN-uri din România. Acesta ia în calcul 13 IFN-uri care oferă credite online şi le compară din perspectiva întregului flux de creditare: de la actele necesare pentru împrumut, completarea aplicației de credit și până la etapa finală, în care clientul primește banii în cont sau direct de la agent, acasă.

Viteza de creditare

Obținerea unei oferte de credit este cel mai important pas în procesul de creditare online, întrucât este momentul în care solicitantul află dacă se califică sau nu pentru împrumutul dorit și ce sumă poate accesa. Există IFN-uri care analizează foarte rapid dacă acesta este eligibil și îi pot oferi oferta de credit pe loc, în vreme ce în alte cazuri poate dura ore sau chiar zile până la primirea ofertei.

Timpul petrecut în așteptarea ofertei poate varia de la puțin peste 1 minut, în cazul Ocean Credit, și până la câteva zeci de ore, așa cum este cazul IFN-urilor care au o abordare tradițională, ce implică vizita agentului la domiciliu, sau un flux de creditare mai greoi.

Cât de rapid este transferul banilor, după aprobarea creditului

Momentul aprobării creditului și semnării contractului nu coincide întotdeauna cu momentul încasării banilor. Transferul direct pe card, opțiune preferată de IFN-uri precum Ocean Credit, Mobilo, VivaCredit, Credius sau Mozipo, îți asigură primirea banilor în câteva secunde sau minute, indiferent de oră și de banca la care ai cardul.

Opțiunea de virare a banilor în contul bancar este mai lentă, fiind condiționată de mai mulți factori. Fiind un transfer interbancar, banii pot ajunge în câteva ore sau chiar a doua zi, dacă transferul are loc între bănci diferite sau spre finalul programului de lucru.

Virarea banilor

Primirea împrumutului la domiciliu este o soluție lentă în comparație cu plata direct pe card, iar durata propriu-zisă de livrare a banilor variază de la caz la caz (în funcție de sincronizarea programului clientului cu programul de lucru al IFN-urilor, zona în care clientul locuiește etc). În vreme de pandemie, poate fi o opțiune mai puțin sigură, dar în mod normal este o variantă preferată de cei care au dificultăți la completarea procesului de împrumut 100% online.

După contractarea unui astfel de credit, împrumutatul trebuie să aibă banii pentru finalul perioadei de creditare, de obicei de o lună, cu dobânzi mari și DAE și mai mare. Altfel, creditul se poate întinde pe ani buni și drenează resursele financiare deja reduse ale împrumutatului, sau îmrumutaților.

Cât timp a durat întregul proces?

Fiecare cerere de credit rapid începe prin completarea unui solicitări pe website-ul IFN-urilor sau a unui formular de împrumut. Solicitantul parcurge mai multe etape: de la crearea unui cont de client, alegerea sumei dorite, a duratei creditului, furnizarea detaliilor despre situația financiară și până la completarea adresei de domiciliu sau a datelor cu caracter personal (cea mai intruzivă ni s-a părut întrebarea ‘La ce vei folosi banii/ Pentru ce ai nevoie de acest împrumut?’).

Odată obținută oferta de credit, urmează ultimii pași pentru a intra în posesia banilor: finalizarea cererii de credit și semnarea contractului de împrumut.

Pentru rezultatele finale ale experimentului, studiul a luat în calcul: timpul de completare a cererii (online sau acasă, împreună cu agentul), cât a durat până la primirea ofertei de credit, timpul scurs până la aprobare și, evident, transferul banilor.

Când te gândești la un credit rapid, îți imaginezi desigur un proces mult mai prietenos decât cel de la bancă, process în care ai nevoie de foarte puține documente justificative. Până la urmă, acesta este unul dintre motivele pentru care apelezi la un IFN.

Doar 4 din cele 13 IFN-uri acordă împrumuturi doar cu buletinul, mai exact: Credius, Ocean Credit, Mozipo Group și iCredit. Trebuie spus faptulcă cei care vor să apeleze la astfel de metode de finanțare trebuie să știe exact pe ce resurse se pot baza pentru a achita creditul contractat, pentru a nu risca intrarea în Biroul de Credit sau lucruri și mai rele, precum executarea silită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...