Inhalatoare inteligente, care ar putea preveni decesele cauzate de astm

Publicat: 29 mai 2024, 23:41, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Inhalatoare inteligente, care ar putea preveni decesele cauzate de astm
inhalatoare inteligente astm decese monitorizare

Noile inhalatoare inteligente, testate deja, ar putea reduce spitalizările din cauza astmului, inclusiv decesele provocate de această afecțiune., spune doctorul  Erol Gaillard de la Universitatea Leicester.

El a condus acest studiu privind beneficiile dispozitivului Hailie Smart Inhaler, care monitorizează utilizarea și prevenția prin steroizi inhalatorii.

Datele sunt apoi introduse într-o aplicație pentru smartphone, care poate fi folosită de medici pentru a vedea cât de des un pacient își folosește inhalatorul.

Dr. Gaillard consideră că studiul este „pe drumul cel bun”, pentru a găsi 300 de copii cu vârste între 5 și 16 ani care să testeze dispozitivul, până la sfârșitul anului 2024.

Dispozitivul Hailie se fixează pe un inhalator obișnuit și oferă semnale sonore pentru a-l folosi, inclusiv feedback copilului și familiei, printr-o aplicație pentru smartphone.

Dr. Gaillard  spune că a pornit de la faptul că ”mulți oameni uită frecvent să-și ia  medicamentele contra astmului și aceasta este o problemă majoră, deoarece înseamnă că boala nu mai este controlată”.

„Ca medic, dacă un pacient vine și astmul nu este controlat, nu știi dacă ai prescris suficiente medicamente sau dacă pur și simplu pacientul uită ocazional să-și folosească medicamentele”.

El a adăugat: „Decesele sunt adesea înregistrate în cazul pacienților care nu își iau medicamentele preventive cu steroizi și folosesc în exces inhalatorul albastru, de salvare. Putem astfel monitoriza dacă  pacienții folosesc corect medicamentele și cred că acest lucru ar putea preveni decesele cauzate de astm și spitalizările”, subliniază dr. Gaillard.