Institutul ”Socola”: Peste 50% dintre persoanele cărora li s-a testat memoria au prezentat ușoare tulburări cognitive

Publicat: 15 apr. 2024, 19:53, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Institutul ”Socola”: Peste 50% dintre persoanele cărora li s-a  testat memoria au prezentat ușoare tulburări cognitive
tulburari cognitive memorie stil de viață

Peste jumătate dintre persoanele testate în cadrul ”Campaniei de testare a memoriei” prezintă tulburări cognitive , potrivit unui studiu realizat de Institutul de Psihiatrie Socola Iași.

Conform raportului prezentat de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, dintre cele 254 de persoane testate, 25,5% au prezentat un status psihic normal, obţinând punctajul maxim la testul de memorie aplicat, iar 53% au prezentat tulburări cognitive uşoare.

Stilul de viață     

Aceste persoane sunt în faza de prevenție, cărora medicul primar psihiatrie Elena Ungureanu, din cadrul Institutului ”Socola”, le  recomandă un stil de viață sănătos: alimentație echilibrată, execiții fizice regulate, respectarea orelor de somn, exerciții de stimulare mintală, viață socială activă.

Medicul psihiatru Elena Ungureanu subliniază că în cazul acestor categorii de persoane, prin îmbunătățirea stilului de viață și respectarea recomandărilor specialiștilor,  se poate preveni sau întârzia foarte mult accentuarea tulburărilor cognitive.

Raportul Institutului ”Socola” mai evidențiază că pentru cei 21% dintre participanți depistați cu tulburări de memorie moderat-ușoare necesită consult de specialitate, pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului.

„În aceste cazuri, pe lângă recomandările generale privind un stil de viaţă sănătos, participanţii au fost îndrumaţi şi consiliaţi cu privire la paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru a beneficia de consult şi tratament de specialitate”, a declarat dr. Elena Ungureanu.

Participanți cu vârste între 18 și 93 de ani

În cadrul acestei campanii, au fost testate 254 de persoane, în perioada 6-7 aprilie. În privința distribuţiei pe vârste, raportul arată că a existat o adresabilitate extinsă pe toate grupele de vârstă: cel mai tânăr participant adult având 18 ani, iar cel mai în vârstă – 93 de ani. Iar în privința decadei de vârstă, categoria cea mai numeroasă a fost cea corespunzătoare grupei 71-80 ani, cu un număr de 63 de participanţi. Dintre cele 254 de persoane care s-au testat, 144 au fost femei, iar 110 bărbaţi.

Tulburările cognitive sunt caracterizate prin modificări ale structurii și funcției cerebrale, care produc afectarea învățării, orientării, judecății, memoriei și capacitățile intelectuale. În urma examenului psihiatric se obține o imagine obiectivă a unor aspect legate de memorie și atenție. De asemenea, indică oportunitatea unei evaluări a tulburărilor de tip anxios și depresiv asociate cu tulburările cognitive.