Întâlnire istorică între Emmanuel Macron și Joe Biden la Casa Albă (Video)

Publicat: 01 dec. 2022, 20:31, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Întâlnire istorică între Emmanuel Macron și Joe Biden la Casa Albă (Video)
Macron si Biden Foto Rawpixel

Joe Biden l-a primit pe Emmanuel Macron la Casa Albă cu o ceremonie care nu a mai fost folosită până acum de președintele american la nicio altă întâlnire de rang înalt de când este în funcție.

Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte, au fost primiți la Casa Albă de către președintele american, cu tot fastul asociat unei vizite de stat. Focuri de armă și imnuri naționale la sosire, întâlnire în fața șemineului din Biroul Oval, o conferință de presă comună şi un dineu de gală: totul a fost atent calibrat pentru a demonstra o bună înțelegere între cele două state.

„Două națiuni surori în apărarea libertății” au subliniat cei doi președinți pentru a arăta forța alianței.

„Statele Unite nu ar putea cere un partener mai bun cu care să lucreze decât Franţa”, a spus preşedintele american într-o scurtă declaraţie, subliniind că alianţa cu Franţa rămâne „esenţială”.

„Destinul nostru comun este să răspundem împreună” la provocările lumii, a declarat şi preşedintele francez.

 

Președintele SUA încearcă să realinieze alianța cu Franța, după o perioadă deloc fericită între cele două state. Disensiunile au apărut de anul trecut, când SUA a anunțat o alianță militară cu Marea Britanie și Australia, blocând un contract uriaș de submarine franceze pentru Australia.

Joe Biden, nu a revenit asupra deciziei de anul trecut, dar s-a străduit să îl liniștească pe Macron, eforturi care au culminat cu această primire fastuoasă. Președintele francez a subliniat la sosirea sa, joi dimineață, că Franța și Statele Unite ar trebui să „devină frați de arme.”

Dar, în timpul acestei vizite ar trebui să fie clarificate și alte neînțelegeri. Emmanuel Macron a deplâns miercuri, pe un ton deosebit de ofensiv, deciziile economice „superagresive” pentru întreprinderile europene ale omologului său american.

Subvenții pentru companiile americane

La un interviu acordat ABC, Macron a declarat că SUA șiș UE nu sunt pe picior de egalitate din cauza subvențiilor pe care companiile americane le primesc conform planului pentru climă al președintelui Biden.

Acesta dorește să revitalizeze industria și să apere interesele americane, atât militar, cât și industrial. Astfel, a promovat un program masiv de investiții, Legea privind reducerea inflației, care include subvenții pentru mașinile electrice atâta timp cât acestea sunt „Made in the USA”.

„S-ar putea să vă rezolvați problema, dar o veți înrăutăți pe a mea”, a spus Macron în fața parlamentarilor americani, insistând că și Franța trebuie să sprijine clasa de mijloc și locurile de muncă.

Aceste alegeri „vor fragmenta Occidentul”, a declarat el în faţa comunităţii franceze. Acestea „pot funcționa doar dacă există o coordonare între noi, dacă decidem împreună.”

Masă la un restaurant italian

După această acuzație, Emmanuel și Brigitte Macron au mers la cină cu Joe și Jill Biden la un restaurant italian din Washington pentru un moment privat şi „politic”, potrivit unui consilier al Elysee.

Dincolo de aceste discuţii, cei doi lideri vor dori cu siguranţă să îşi arate acordul cu privire la răspunsul la invazia rusă în Ucraina. De asemenea, va fi interesant de aflat ce au de spus despre China: Washingtonul ar dori ca europenii să împărtăşească mai mult din îngrijorarea sa cu privire la ascensiunea totală a Beijingului, dar Franţa este dornică să-şi traseze propriul curs diplomatic.

Aceste probleme serioase vor fi lăsate deoparte momentan în timpul unei cine de gală care va avea loc joi seara.